Hoe ga je om met dementie?

Wanneer dementie wordt vastgesteld, kan dit als een schok komen. Maar paradoxaal genoeg biedt het ook een zekere helderheid voor de toekomst. Het maakt het mogelijk om gericht te zoeken naar manieren om de situatie aan te pakken. Er is geen eenduidige aanpak voor het omgaan met dementie, maar er zijn wel algemene adviezen die kunnen helpen. In dit artikel bespreken we waar iemand met dementie zelf op kan letten, hoe jij als naaste hiermee om kunt gaan, en welke zorgopties er zijn na een diagnose.

Voor de persoon met dementie

In de beginfase van dementie kan iemand nog veel zelf ondernemen. Het is belangrijk dat diegene aangeeft wat wel en niet meer lukt in het dagelijks leven. Intensief contact met partner, familie, vrienden en zorgverleners is essentieel voor de juiste ondersteuning. Goede communicatie blijft cruciaal zolang het mogelijk is, en het aangeven van grenzen is waardevol. Daarnaast kan het helpen om in contact te komen met anderen die een vergelijkbare ervaring doormaken, bijvoorbeeld via gespreksgroepen.

Het is eveneens van belang om zowel mentaal als fysiek actief te blijven. Simpele activiteiten die het brein blijven prikkelen zijn aanbevolen, maar overdrijf het niet. Zorg ook voor voldoende rust gedurende de dag; dit is net zo belangrijk als actief blijven.

Voor de naasten

Als naaste kan het omgaan met dementie uitdagend zijn. Iedereen met vormen van dementie is anders, en ook hun gedrag en karakter kunnen veranderen. Dit kan de dynamiek in jullie relatie beïnvloeden, vooral als je de rol van mantelzorger op je neemt. Geduld en flexibiliteit zijn hierbij cruciaal.

Onthoud dat je niet alles alleen hoeft te doen! Vraag hulp van familie, vrienden of kennissen als dat nodig is. Professionele ondersteuning is ook altijd een optie. Vergeet niet om ook voldoende tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen.

Als je iemand met dementie thuis verzorgt, zijn er een paar belangrijke aandachtspunten:

  • Zorg voor herkenbare signalen, bijvoorbeeld met behulp van beeld en geluid bij communicatie.
  • Gebruik humor om de sfeer luchtig te houden.
  • Zorg voor oogcontact of raak iemand even kort aan om de aandacht te trekken wanneer je spreekt.
  • Spreek in korte, duidelijke zinnen en laat voldoende pauzes vallen.
  • Zorg voor een regelmatige weekstructuur, bijvoorbeeld met behulp van een kalender.

Thuiszorg bij dementie

Wanneer een naaste de zorg op zich neemt, zijn er verschillende vormen van (ondersteunende) zorg beschikbaar. Dankzij technologie en hulpmiddelen is het eenvoudiger geworden om thuiszorg te organiseren, wat ertoe kan bijdragen dat iemand langer thuis kan blijven wonen. Denk hierbij aan alarmsystemen, apps voor zorgplanning en medicijndispensers die op afstand werken. Dagelijkse activiteiten blijven belangrijk om zowel lichaam als geest in beweging te houden.

Een verzorgingshuis bij dementie

Op een gegeven moment kan thuis wonen geen geschikte optie meer zijn. Dan kan een verhuizing naar een zorginstelling overwogen worden. Hierin heb je de keuze tussen reguliere en particuliere ouderenzorg. Beide bieden 24/7 zorg, dagbesteding en begeleiding. Het verschil zit voornamelijk in de schaal en mate van persoonlijke aandacht. Particuliere zorginstellingen zijn vaak kleinschaliger en bieden meer privacy en persoonlijke aandacht, terwijl reguliere instellingen groter zijn en minder ruimte bieden voor privacy.

Dementie is voor iedereen anders en vraagt om zorg op maat.

Extern Artikel