Het systeem faalt – Visum Kort Verblijf Buitenlandse Partner
Visum Kort Verblijf Buitenlandse Partner
Ah, Den Haag, de stad waar dromen van bureaucraten werkelijkheid worden! Laten we het vandaag hebben over een bijzonder avontuur: het aanvragen van een Visum Kort Verblijf (VKK) voor de buitenlandse partner van een Nederlands staatsburger. Een simpel visum, zou je denken, voor mensen die even gezellig op vakantie willen naar Nederland of op familiebezoek bij opa en oma. Maar nee, niets is minder waar. Dit is geen gewone toeristische reis.
Bewijzen verzamelen
Het avontuur begint met de welbekende lijst van vereisten. Een lijst waar je zonder twijfel niks van wil vergeten. Je hebt o.a. een brief van je werkgever nodig, bankafschriften, bewijs van financiële middelen, bewijs van garantstelling, documenten met betrekking tot reisschema’s en verblijfsplannen, bewijs van terugkeer en medische reisverzekering.
Gelukkig krijg je bij de aanvraag duidelijke instructies over wat je precies moet bewijzen en hoe je dat moet doen… toch? Ach, “duidelijk” is een rekbaar begrip in deze wereld van formulieren en regels.
De Afwijzingsbrief – een verrassing?
Na het indienen van het Visum Kort Verblijf bij de ambassade ofwel Nederland Wereldwijd, is de kans groot na veel bloed zweet en tranen, en hopen, dat je van een koude kermis thuiskomt: Afgewezen!
Je hebt bergen bewijs verzameld, je hele relatie en leven tot in detail gedocumenteerd, en toch… Afgewezen.
Maar waarom? Wat het ook is, je krijgt een mooie brief dat eigenlijk maar één ding zegt: “We geloven je niet.” Je bent een vestigingsgevaar!
Never mind dat jullie al jarenlang samenwonen in het buitenland. Of het feit dat jullie kinderen misschien zelfs een Nederlands paspoort hebben. Nee, dit alles doet er niet toe. De kans dat je in Nederland zult blijven plakken, is blijkbaar torenhoog.
Oh, en dan is er nog het IOB-systeem – de kers op de taart
Alsof het allemaal nog niet genoeg is, wordt het aanvraagproces ook nog ondersteund door het IOB-systeem – Informatie Ondersteunend Beslissen. Een geautomatiseerd systeem dat de ambtenaar “een handje helpt” bij het maken van een beslissing. Klinkt dit verdacht bekend? Misschien krijg je flashbacks naar de Toeslagenaffaire. Maar wees gerust! De politiek en Buitenlandse Zaken verzekeren ons dat dit systeem puur ter ondersteuning dient. Nee, hoor, je aanvraag belandt echt niet per ongeluk in het verkeerde bakje, toch? We mogen hopen van niet.
Tijd voor de lange bezwaar-marathon of een nieuwe aanvraag indienen!
Je kunt ervoor kiezen om gewoon weer opnieuw te beginnen. Misschien waren er fouten of misverstanden in je eerste aanvraag, of kun je extra bewijs leveren. Het idee is simpel: alles opnieuw invullen, de papieren weer verzamelen (ja, opnieuw!), en hopen dat de tweede keer wel de gouden keer is. Ja, je moet ook weer alle kosten voor de aanvraag betalen.
Ben je ervan overtuigd dat je aanvraag wél volledig en juist was, en voel je je onterecht afgewezen? Dan is bezwaar maken je volgende stap. Dit betekent dat je de IND gaat overtuigen waarom jouw afwijzing niet klopt, en dat jij eigenlijk recht hebt op dat visum.
Maar wacht even. Dat bezwaarproces, dat officieel 3 maanden zou moeten duren, heeft de neiging om uit te lopen. En niet een klein beetje maar 6 maanden, oh nee zelfs 12 maanden. Alles is mogelijk.
Geen garantie: En ook al lever je een perfect dossier in, je hebt nog steeds geen garantie dat deze keer wel groen licht wordt gegeven. Misschien krijg je opnieuw de afwijzing “vestigingsgevaar” (de klassieker).
Reisplannen? Vergeet het maar
Ondertussen is er misschien al een vlucht geboekt, zijn er leuke reisplannen gemaakt, een familiebezoek gepland. Maar helaas, dat alles kan de prullenbak in. Je kunt immers nergens heen. Zolang de IND er nog niet uit is of je nieuwe aanvraag nog niet is goedgekeurd, sta je letterlijk en figuurlijk aan de grond. Je buitenlandse partner kan het land niet in, dus samen reizen? Vergeet het maar.
Waar is de menselijke maat?
Bij het aanvragen van een visum voor je buitenlandse partner lijkt de menselijke maat ver te zoeken. De persoonlijke situatie, zoals jarenlange relatie, gezamenlijke kinderen of een stabiel leven in het buitenland, lijkt nauwelijks nog mee te wegen. Je wordt al snel beoordeeld op basis van je afkomst. Kom je uit een land met een zogenaamd “hoog vestigingsgevaar”? Dan ben je per definitie een potentiële fraudeur in de ogen van het systeem. Het resultaat: een koud, onpersoonlijk proces waarin het lijkt alsof elke aanvraag met dezelfde mal wordt afgewezen, ongeacht de werkelijkheid.
En zo kan het visumavontuur voor veel buitenlandse partners verlopen. Men wordt ten onrechte behandeld als een illegale immigrant, die heimelijk van plan is om zich voorgoed in Nederland te vestigen.
Conclusie
Terwijl men zich blijft verbazen over de obstakels, afwijzingen en wachttijden, draait het systeem vrolijk door, met als motto: “liever één visumaanvrager te veel afwijzen dan er eentje doorlaten die misschien illegaal blijft.”
En zo betalen de velen voor de slechte intenties van de enkeling. Want ja, de meeste buitenlandse partners willen helemaal niet in Nederland blijven. Ze willen simpelweg even op bezoek komen.
Briefje van Tonnetje
Iedere week verschijnt er een Briefje van Tonnetje met actuele onderwerpen aangaande Nederlanders in het buitenland. Het briefje brengt met een vleugje sarcasme problemen en kwesties onder de aandacht. Help mee het briefje ook onder de aandacht te brengen binnen jouw netwerk.
Emigratiebelasting
Emigratiebelasting, een noodgreep om de leegloop van mensen die er helemaal genoeg van hebben te stoppen? De emigratiebelasting, oftewel de laatste handdruk van de Belastingdienst aan hen die de stap naar het buitenland misschien nog wel als de enige oplossing zien....
Een paspoort vernieuwen in het buitenland
Een paspoort vernieuwen in het buitenland Bizarre Beproeving Voor Nederlanders die in het buitenland wonen, is het vernieuwen van hun paspoort een proces vol frustratie en onzekerheid geworden. Wat op papier klinkt als een simpele taak, één keer in de tien jaar je...
Oud-Nederlanders, wat zijn dat voor een mensen?
Oud-Nederlanders, wie zijn het? Waarom zijn ze geen Nederlander meer? Uitgelegd in makkelijke taal voor politiek Den Haag.
Het onderwerp vandaag gaat over Dubbele Nationaliteit
NIHB Nieuws in makkelijke taal over het Nederlanderschap De NOS is onlangs begonnen met het Journaal in makkelijke taal, zodat mensen het nieuws beter kunnen begrijpen. Dat bracht me op een idee, een wekelijks briefje te schrijven, vooral bestemd voor de overheid en...