Heimwee

okt 14, 2017 | Counseling en coaching

Heimwee na verhuizing naar het buitenland

Na een emigratie krijgen veel mensen, in meer of mindere mate, te maken met heimwee. Heimwee kan een diepe impact hebben op de persoon die het treft en zijn directe omgeving. Want wat als je partner niet kan aarden en erge heimwee ontwikkelt? Dit kan zulke vormen aannemen dat men besluit terug te keren naar het thuisland. Hoe kan je heimwee voorkomen of wat kan je er zelf aan doen?

Wat is heimwee?

Heimwee is bij veel mensen bekend en ook een zorg die kan ontstaan wanneer er nagedacht wordt over andere plekken dan thuis (of Nederland). Heimwee is iets wat veel mensen meemaken als ze langer van huis weg zijn voor vakantie of werk of reizen. Heimwee kan omschreven worden als een haast ziekelijk verlangen naar ‘thuis’. Veel mensen associëren heimwee met kinderen. Heimwee is iets wat alleen bij kinderen voorkomt wordt vaak gedacht. Maar niets is minder waar. Heimwee kan net zo goed bij volwassenen voorkomen. Zo’n 9 op de 10 volwassen heeft weleens last van heimwee wanneer hij of zij ver weg van thuis is. Alleen wordt er maar weinig over gesproken. Het lijkt een taboe om te zeggen dat je heimwee hebt.
Heimwee kan zich op allerlei manieren uiten. Vaak ontstaan er slaapproblemen, concentratieproblemen en trekt iemand zich terug uit het dagelijks leven. Je trekt als het ware in je schulp, maakt geen nieuwe contacten en legt zoveel mogelijk contact met dat waar je heimwee naar hebt.

Heimwee hoort erbij

Heimwee is een heel normale reactie na een emigratie. Het is een onderdeel van de zo geheten ‘’the expat curve’ en komt voor in de crisis fase. De fase waarin je voorbij de honeymoon bent en gevoelens van vervreemding kan ervaren. De vanzelfsprekendheid die bepaalde dingen en gewoontes in je leven hadden voor je emigratie ben je verloren, je herkent weinig in je nieuwe land en je ervaart een cultuurshock. Je denkt met weemoed terug aan je thuisland en fantaseert over hoe daar alles beter was. Dit kan zorgen voor spanningen, voor onrust en psychische klachten.

The Expat U-Curve by Sverre Lysgaard

Wanneer je te maken krijgt met heimwee denkt je vaak terug aan wat je verloren hebt, wat je hebt achtergelaten en waar je mogelijk afscheid van hebt moeten nemen.
Emigratie verloopt niet zonder verlies. Je moet afscheid nemen van het leven wat je kende en begint grotendeels opnieuw op een nieuwe, vaak onbekende plek, ver van het vertrouwde leven dat je had.

Hoe kan je omgaan met heimwee?

Allereerst is het goed om te beseffen dat je heimwee niet kan voorkomen. Of je wel of niet heimwee krijgt is lastig vooraf te zeggen. Het enige wat je zelf in de hand hebt is hoe je met je heimwee omgaat.

Geef jezelf de tijd

Wat helpt is je bewust zijn van dat heimwee mogelijk is en in het geval van een emigratie bewust te zijn van de fases die je door kan gaan wanneer je emigreert, zoals hierboven genoemd in de expatcurve. Een emigratie doe je niet in een dag en zo is aan de aanpassing en acceptatie van een nieuwe plek, een nieuw thuis, ook niet in een dag geregeld. Verandering kost tijd en het thuis voelen en een nieuw netwerk opbouwen vraagt inzet en energie.

Ga het gesprek aan

Praat over je heimwee. Met mensen om je heen, met je eventuele partner. Zoek contact met anderen in een soortgelijke situatie om zo je verhaal met hen te delen. Veel andere emigranten/expats zullen je verhaal herkennen en je erkenning geven voor je situatie. Juist die mensen hebben in een soortgelijke fase gezeten en begrijpen het hoogstwaarschijnlijk beter dan een familielid of een vriend/vriendin die jou liever weer terug ziet komen naar Nederland.

Onderneem actie

Blijf naar buiten gaan, zoek contact met anderen en ga op ontdekking in je nieuwe omgeving. Sluit je niet af, maar stel je open. Zoek uit wat leuke plekken zijn om te zien of om heen te gaan, sluit je aan bij een buurtvereniging of een netwerkorganisatie voor emigranten/expats en maak contact met anderen. Maak bijvoorbeeld een lijst van de 10 toeristische attracties en ga in je agenda plannen wanneer je die gaat bezoeken.

Bereid je voor

Wanneer je nog voor een emigratie staat kan het helpen om ‘escapes’ in te bouwen: zorg voor een budget om indien nodig een keer vaker terug te gaan naar Nederland/moederland. Of maak budget voor een extra koffer vol herinneringen of voor jou bijzondere (of lekkere) dingen uit Nederland (of het andere land/plek waar je heimwee naar hebt)

En verder:

In samenwerking met De Emigratiecoach heb ik een test online gezet waarmee je kan meten in hoeverre jij last hebt van heimwee. De link naar de test: https://ecounseling.nl/heimwee-vragenlijst/

En we hebben een facebookgroep geopend waar je je verhaal kan doen over heimwee en we tips en info delen: https://www.facebook.com/groups/1946117515654571/