Heffingskorting voor Nederlanders in het Buitenland
Vanaf 1 januari 2019 wordt bij de berekening van de loonbelasting van niet-inwoners van Nederland voor een kleiner bedrag rekening gehouden met heffingskortingen (heffingskortingen zijn kortingen op de loon- en inkomstenbelasting).
Deze maatregel voorkomt dat vanaf dan veel zogenoemde niet-kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen later geld moeten terugbetalen aan de Belastingdienst omdat zij te veel heffingskortingen hebben gekregen. Daar staat tegenover dat het voor de wél kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen op onderdelen mogelijk iets bewerkelijker wordt om de heffingskortingen te krijgen waar zij recht op hebben.
Welke gevolgen dit eventueel voor u kan hebben leest u op deze pagina van de belastingdienst:
https://www.belastingdienst.nl/…/veranderingen-in-loonheffi…
Woont u in een EU-land, of in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, op Bonaire, Sint Eustatius of Saba en betaalt u over minimaal 90% van uw hele inkomen belasting in Nederland, dan bent u kwalificerend buitenlands belastingplichtige. Uw totale inkomen telt hiervoor mee, dus uw inkomen uit Nederland en andere landen samen.
U heeft dan nog wel recht op het belastingdeel van de heffingskortingen. U kunt dit deel dan via de aangifte inkomstenbelasting terugvragen. Buitenlands belastingplichtigen waarvan in een eerder jaar is gebleken dat zij kwalificerend buitenlands belastingplichtigen zijn en waarvan de situatie niet is gewijzigd, kunnen een voorlopige aanslag 2019 aanvragen. Daarmee kunnen zij alvast de heffingskortingen uit laten betalen waar wel recht op bestaat, maar die in de loonbelasting niet zijn toegepast.
kwalificerend buitenlands belastingplichtigen
Het gaat over het terugvorderen van de heffingskorting over de AOW over de jaren 2018 en daarvoor. Deze heffingskorting was door de SVB toegepast en is door mij in goed vertrouwen ontvangen. De belastingdienst stelt nu dat in het buitenland wonende pensioners geen recht hadden en gaat terug vorderen.
Dat is schokkend.
Het gaat niet om het terugvorderen van een korting. Dat kan helemaal niet. Het gaat om het terugvorderen van ten onrechte inghouden loon/inkomstenbelasting. Met de nieuwe regels gaat men nu bijv. bij de AOW loonbelasting heffen. Die moet men achteraf terug vorderen echter daar zijn voorwaarden aan verbonden. Naar mijn inziens zijn deze voorwaarden strijdig met het gelijkheidsbeginsel en met de wet ter voorkomen van dubbele belasting.
hallo Dick
Ik ben het helemaal met je eens. Ik zit met hetzelfde probeem en ga er per maand behoorlijk op achter uit.
De berekening die ze nu maken om kwalificerende buitenlandse belastingplichtige te kunnen zijn is zeer onterecht.
Weet jij misschien hoe het precies zit? ik kom maar aan 68% en geen 90% . Had ik die 15 jaar niet gewerkt had ik die 90 % gehad. Dit is je straf omdat ik de laatste 15 jaren me de blubber gewerkt heb in Oostenrijk! Had ook mn hand op kunnen houden en lekker terug naar Holland, in de Steun! Had ik deze zorgen niet gehaf! Ben benieuwd naar je reaktie!
Hartelijke Groeten
Mar.
Ik heb per Mail van de belastingen hier in Düsseldorf bevestigd gekregen, dat ik het hier niet terug kan krijgen.
Dus heb ik met de SVB telefoneerd, die mij een vrijstelling wilden sturen en een lijst van de nederlandse fiscus.
Daar wacht ik nog steeds op.
Ik vind het schandalig een bedrag, waar je al belasting op hebt betaald, nog een keer te korgen
Ik heb een ABP pensioen en betaal daarover belasting in Nederland. Ik en mijn vrouw hebben AOW en een klein pensioen in Frankrijk . Gezien de hoogte en het Franse belastingsysteem en enkele aftrekposten betaal ik daarover GEEN belasting. Dus ik betaal meer dan 90% van mijn inkomen belasting in Nederland. Toch wees de inspecteur mijn vordering op een heffingskorting af. Is dit echter wel juist?
De huidige situatie voor inwoners van Zwitserland voor rest AOW (19%) uitkeringen schijnt nu zo te zijn dat sinds 2021 geen 19,7% via schjif 1 in Nederland ingepikt wordt maar 15% via de huidige DBA, geen idee of het verschil (4.7%) moeilijk weer terug te vorderen is,
De algemene heffingskorting vervalt ( Heffingskorting als uitzondering alleen in Belgie).
Wel gedeelde heffingskortingaftrek bij kinderen etc overigens, en ook met moeilijk gedoe als je ‘gekwalificeerd’ buitenlander met 90% inkomen in nederland bent. Ben ik niet.
Daarnaast zou 2/3 van het netto bedrag onder de zwiserse IB vallen.
in mijn geval (BE Köniz) is het IB grenstarief met alleen deel-AHV ca 18%. 12% dus extra naar de Berner. Dubbele belasting dus sinds 2021. Ben ik dus helemaal niet mee eens, en benieuw of dat klopt.
Ik ga AOW vanaf 2023 krijgen,
ik ben benieuw of met die PVV aftrek – ook niet terecht omdat ik duur hier verzekerd ben – ook nog gedonder komt.
Overigens zijn overheidpensioentjes uit Nederland in die DBA weer anders geregeld. Die zijn hier wel degelijk alleen ‘Satzbestimmend’ maar verder belastingvrij.
Net zoals overigens het aangerekend huurwaardeforfait (hoger dan in nederland) in de zwitserse belastingen op in nederlands gehouden vastgoed – die ook in nederland belast wordt. Met haast verdubbeling volgend jaar.. (box 3)