Groen Links grootste partij onder kiezers in het buitenland

De voorlopige uitslag van de verkiezing voor het KCNI is bekend

KCNI – Kies College Niet-Ingezetenen

Met 129 kandidaten uit 27 landen en 13 lijsten ging 57% van het helaas toch zeer lage aantal geldige stemmen van 25’848 naar de grotere partijen GL/PvdA, D66 en VVD. 
De kandidaten hadden zich aangesloten bij twaalf politieke partijen. Verder was er één onafhankelijke kandidaat, Eelco Fiole.
Kiezers in het buitenland hebben met 18,3 procent voor GroenLinks gekozen en is hiermee de grootste partij geworden. Dat deze partij de meeste stemmen heeft behaald voor Nederlanders in het buitenland, komt als een verrassing. De voorlopige uitslag is afgelopen zondag (19-3-2023) door de gemeente Den Haag bekendgemaakt. D66 staat met 16,2 procent op de tweede plaats en de VVD met 14,3 procent op de derde plaats.

BBB, de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, deed niet mee aan de verkiezing voor het ‘kiescollege voor niet-ingezetenen’. Het volgende staat op hun website;

“BBB doet ditmaal niet mee aan het kiescollege voor niet-ingezetenen. De procedures waren erg ingewikkeld en onze focus als jonge partij lag op het rond krijgen van de binnenlandse administratie. Volgende keer kunt u gegarandeerd BBB stemmen.”

Het aantal stemmen valt tegen

 

Het is dit jaar de eerste keer dat Nederlanders in het buitenland voor de Eerste Kamer mochten stemmen. Het is niet verwonderlijk dat het proces nog last heeft van kinderziektes. Het stembiljet werd opgestuurd, maar kwam niet bij iedereen (op tijd) aan. Hoewel het als pdf bestand gedownload kon worden, was men hier niet altijd van op de hoogte. Een stemwijzer ontbrak of een programma waar de partijen voor staan, wat betreft de vertrokken Nederlander.

De stem kon in een envelop ingeleverd worden bij een Nederlandse ambassade, of opsturen naar de gemeente Den Haag.

Van de 37.173 Nederlanders die in het buitenland wonen en zich hadden geregistreerd, is 69,5 procent van de stemmen binnen gekomen. Een deel van de stemmen is ongetwijfeld in de post verloren gegaan of niet op tijd aangekomen.

 

Het kiescollege niet-ingezetenen krijgt 25 zetels. Samen met de kiescolleges van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba en de Provinciale Staten kiezen zij op 30 mei de leden van de Eerste Kamer.