Alternatieven voor een Nederlandse bankrekening

Het is ondertussen algemeen bekend. Wanneer je in het buitenland woont wordt het je steeds lastiger gemaakt om je bestaande bankrekening in Nederland te behouden. De reden hiervoor is dat het behouden van klanten te duur en te risicovol is geworden, vanwege de toenemende complexiteit van buitenlandse wet- en regelgeving. Vooral de Nederlanders die buiten de EU wonen zijn hierdoor getroffen. De ABN-Amro heeft al 15.000 bankrekeningen gesloten van hun klanten die buiten de EU wonen. Toch is het voor veel Nederlanders in het buitenland nog steeds handig en soms noodzakelijk om op een Nederlandse rekening geld te kunnen ontvangen of betalingen te verrichten.

Nieuwe rekening openen

Een nieuwe bankrekening in Nederland openen, als je niet meer in de BRP staat ingeschreven, is praktisch onmogelijk wanneer je buiten de EU woont. Bij banken zoals de ING, SNS en Rabobank kun je nog wel een bestaande rekening behouden en woon je binnen de EU dan zou je nog een nieuwe rekening moeten kunnen openen, mits men persoonlijk verschijnt bij de bank.

Alternatieven

Gelukkig zijn er tegenwoodig wel steeds meer alternatieven die gebruikt kunnen worden, zoals Transferwise, Revolut, Monese, Bunq, N26 en Openbank.

Wise

Geen hoge bank kosten meer, wanneer u uw geld wilt overmaken naar een ander land in een andere valuta. Wise (voorheen Transferwise) is ontwikkeld door de mensen die o.a. SKYPE en PayPal hebben ontwikkeld, ondersteund door Richard Branson en nog een paar andere investeerders. Met deze nieuwe dienst kunt u geld internationaal overmaken, tegen een fractie van de kosten, die banken standaard rekenen. U kunt zichzelf zo tientallen en soms zelfs honderden euros besparen. Het systeem van TransferWise is simpel en super veilig!

U krijgt ook nog korting op de lage overboekingskosten wanneer u de eerste internationale overboeking via deze link maakt.

BUNQ

BUNQ INTERNETBANKBunq is een Nederlandse, internationaal actieve internetbank die zich richt op inwoners binnen de EU. Het bedrijf verleent digitale financiële diensten, voornamelijk via de eigen mobiele App, zowel voor Android als Apple. Bunq heeft een AFM (Autoriteit Financiële Markten) vergunning en staat onder toezicht van DNB (De Nederlandse Bank).

Je kunt meerdere bankrekeningen openen met unieke IBAN’s en de Bunq App is beschikbaar in zes talen.

Website

Revolut

Revolut is een bedrijf gevestigd in het Verenigd Koninkrijk dat een App en een creditcard uitgeeft. Doel van het bedrijf is om het gebruik van geld over de hele wereld simpel en transparant te maken. Dus geen verborgen kosten, zoals bij banken, en tegen de meeste gunstige wisselkoers, aldus Revolut.

Het bedrijf biedt een gratis IBAN betaalrekening, inclusief prepaid creditcard (Mastercard, Visa en Maestro).

De kosten voor geldopnames en betalingen in het buitenland met de Revolut card zijn opmerkelijk lager dan die van gewone creditcards.

Website

N26

Misschien nogal een vreemde naam N26, maar het is een Duitse online bank, opgericht in 2013, met gemakkelijk bankieren als doel. Ook via N26 betaal je mobiel. De slogan ‘N26 is The Mobile Bank’ gebruiken ze dan ook van harte voor hun marketing campagnes.

Momenteel heeft N26 kantoren in Berlijn, New York en Barcelona. In Europa heeft N26 inmiddels ruim 2,5 miljoen klanten en hebben ze de focus gelegd op flinke groei in de Verenigde Staten.

Website

Openbank

U kunt nu ook in Nederland een gratis betaalrekening openen bij de Spaanse Openbank, dochter van de eveneens Spaanse grootbank Santander. Gratis betaalrekening en betaalpas. Je betaalt wel kosten als je meer dan 5 keer per maand geld opneemt en een koersopslag van 1,5% bij pinnen in vreemde valuta. De gratis versie is vergelijkbaar met andere gratis rekeningen zoals Revolut en N26. Maar bij Openbank betaal je wel een koersopslag voor betalingen in vreemde valuta. Bij N26 en Revolut is dat niet het geval.

Website

Monese

Is een Britse online bank die ook met een App werkt. Een van de voordelen van Monese is dat je een gratis debit card (prepaid creditcard) kunt krijgen.  Je kunt bij deze bank kiezen voor een Europese rekening of een Britse rekening, de laatste is voorzien van een Britse IBAN en is in GBP. Het is een van de weinige banken waar je een rekening kunt openen zonder een geldig woonadres op te geven. Dit kan een enorm voordeel zijn voor mensen die op dit moment geen vaste verblijfplaats hebben, denk aan Digital Nomads of remigranten die nog geen vast woonadres hebben. Wel heb je een adres nodig om je bankpas te ontvangen, je kunt bijvoorbeeld het adres van een familielid opgeven.

Website

Tempo

Voor kleine en middelgrote hoeveelheden is Tempo vaak een van de meest kosteneffectieve oplossingen op de markt. Ze hebben transparante prijzen. Het feit dat ze echte wisselkoersen bieden, is ook interessant.

Tempo helpt mensen uit +35 landen om internationaal geld over te maken. Ze bieden een handige oplossing met uitbetalingen aan meer dan 100.000 locaties. Zowel bureaus als onlinediensten zijn efficiënt. Ze hebben ook partners over de hele wereld. Onder hen bieden +150 geregistreerde agenten Tempo aan in Frankrijk en Duitsland.

Tempo-overboeking is een oplossing die momenteel één doel heeft. Ze willen mensen helpen geld tussen landen naar hun familie en vrienden te sturen. Daarom richten ze zich op geldoverdrachten tussen landen. Ze hebben liever een handige service voor geldoverboekingen dan dat ze veel services hebben die niet perfect zijn. Voor geldoverboekingen zijn er meerdere betalingsopties (creditcard en betaalpas, contant geld, bankoverschrijvingen en andere) en meerdere uitbetalingsopties, waaronder contant geld.

Website

Let op de kleine lettertjes

Zoals bij veel zaken, lees goed alle voorwaarden en de ‘verborgen’ kosten alvorens u een rekening opent, zodat u de bank kiest die het beste bij u past. Ook is aan te raden de consumentenbond te raadplegen die geeft vaak een goed overzicht van de voor en nadelen. We nemen als voorbeeld Transferwise. Vergelijkingssites geven ook een goed inzicht van de voor en nadelen van de verschillende online banken.

Feedback en ervaringen

Gebruikt u, zijnde een Nederlander in het buitenland, één van deze bankrekeningen of misschien heeft u een andere goede aanrader? We horen graag wat uw ervaringen zijn. Dit kan via de comments onder dit artikel.