Facilitair visum voor ouders van een minderjarig Nederlands kind
Mede dankzij forse druk van het Europese Hof van Justitie is dit nu eindelijk ook mogelijk in Nederland. Dit is goed nieuws voor Nederlandse expat gezinnen met een vader of moeder van buiten de EU die zich weer in Nederland willen gaan vestigen; geen inburgerings en inkomenseisen meer om een tijdelijke verblijfsvergunning te krijgen. De Inburgeringsplicht blijft van kracht maar dat kan de niet-EU partner / vader /moeder nu doen terwijl hij/zij met zijn/haar familie in Nederland woont.
U bent de (stief-, opvang-, pleeg-) ouder van een minderjarig Nederlands kind. U wilt in Nederland met uw kind samenwonen. U hebt zelf niet een EU/EER- of Zwitserse nationaliteit. Om in Nederland bij uw minderjarige Nederlandse kind te wonen, hebt u een verblijfsvergunning nodig. U vraagt een toetsing aan het EU-gemeenschapsrecht aan.
Voorwaarden
- U bent de (stief-, opvang-, pleeg-) ouder van een minderjarig Nederlands kind.
- Uw Nederlandse kind is jonger dan 18 jaar oud.
- U vormt geen gevaar voor de openbare orde.
- U hebt niet de nationaliteit van een EU/EER-lidstaat of Zwitserland.
- U toont uw identiteit en nationaliteit aan met een geldig paspoort of ander reisdocument. Als u deze niet hebt, kunt u andere documenten laten zien waaruit ondubbelzinnig uw identiteit en nationaliteit blijkt.
- U hebt géén rechtmatig verblijf in een EU/EER-lidstaat (incl. Nederland) of Zwitserland.
- U verricht daadwerkelijke zorg en/of opvoedingstaken voor het kind (eventueel samen met de andere ouder).
- Het kind is zodanig afhankelijk van u dat, als u geen verblijfsrecht krijgt, het kind geen andere keuze heeft dan het grondgebied van de Europese Unie met u te verlaten.
Kosten
Deze aanvraag kost € 51.
Checklist documenten
In het aanvraagformulier staat welke documenten u bij de aanvraag moet inleveren.
Bron: ind.nl
De kosten bedragen €0,-
De kosten bedragen 51 euro, Bob-J
Het facilitair visum in de Filipijnen is gratis. Er zullen enkel kosten aan verbonden zitten voor het verwerken van het visum omdat dit geoutsourced is naar Kuala Lumpur. in pesos is dit ongeveer 900 pesos. Dat is omgerekend ongeveer 15 euro. Dit kan natuurlijk per land verschillend zijn.
Ik begin nu met de aanvraag voor een facilitair visum voor mijn vrouw. Ik ben in Nederland, mijn vrouw in Tanzania. Onze dochter is twee jaar, heeft inmiddels haar Nederlandse paspoort, ze woont bij haar moeder in Dar es Salaam, Tanzania. Ik heb een aanvraagformulier en de checklist naar mijn vrouw gemailed en we zijn samen bezig om het correct in te vullen. Niet alles is me duidelijk.
1. Ik zie soms staan dat het kind in Nederland ingeschreven moet zijn. Soms staat dat er niet bij. Bij ons is dat niet het geval. Levert dat nou wel of niet een probleem op?
2. Als ik het goed begrijp dan hoef ik mijn vrouw niet uit te nodigen? En ook niet aan andere eisen te voldoen zoals inkomen bijvoorbeeld?
3. Het proces na aankomst in Nederland is me ook niet helemaal duidelijk. Kind inschrijven bij de gemeente, afspraak IND en gemeente voor mijn vrouw. Dat is duidelijk, maar daarna, wat voor verblijfsvergunning krijgt ze dan?