Extra pensioenpotje in het buitenland?
Extra sparen voor je oude dag

Pensioen spaarpotje
De Europese Commissie wil een nieuw soort pensioen mogelijk maken, waarmee je nog wat extra kunt sparen voor je oude dag. Vrijwillig, dat wel.
Het is de bedoeling dat het nieuwe pensioenproduct af te sluiten is in ieder EU-land en als je verhuist binnen de Unie moet je het ook gewoon mee kunnen nemen.
Extra potje in een ander land
Daarmee wordt het dus mogelijk om bijvoorbeeld bij een Spaanse, Italiaanse, Duitse of Franse pensioenaanbieder een extra potje te sparen.
Dit pan-Europees pensioenproduct (PEPP) zoals het gaat heten, moet nog wel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, waarin alle EU-landen zijn vertegenwoordigd. Het is nadrukkelijk geen vervanging van bestaande regelingen.
PEPP wordt niet per se in het leven geroepen om een Nederlands probleem op te lossen. Het is vooral bedacht om ervoor te zorgen dat burgers in landen waar pensioensparen minder makkelijk is, makkelijker te maken. Ter illustratie: volgens de Commissie neemt slechts 27 procent van de Europeanen tussen de 25 en 59 jaar deel aan een pensioenproduct anders dan staatsregelingen (zoals de AOW).
Flexibel
Maar ook voor Nederlanders valt er wat te halen. Zo wordt het mogelijk om bij een aanbieder naar keuze, waar dan ook in Europa, extra pensioen op te bouwen. Maar het product moet ook veel flexibeler worden dan de pensioenen die we nu kennen.
Het idee is namelijk dat je om de vijf jaar je potje kunt overbrengen naar een andere PEPP-aanbieder, tegen een tarief van maximaal 1,5 procent van de pensioenwinst die je op dat moment hebt opgebouwd.
Werkloos? Geen probleem
Een ander belangrijk verschil is dat het mogelijk moet worden om je geld op verschillende manieren uit te laten keren. Bijvoorbeeld in een keer een grote zak met geld, periodieke uitkeringen of een middenweg tussen die twee vormen. En: ook als je geen werk hebt, kun je in je pensioenpot storten, omdat het niet gekoppeld is aan een salaris.
Of de extra pensioenpot ook daadwerkelijk interessant wordt, zal wel sterk afhangen van de manier waarop de lidstaten het product fiscaal behandelen. De Europese Commissie raadt landen aan om PEPP op dezelfde manier te belasten als gewone pensioenen, maar kan dat niet verplichten.
Fiscale behandeling
Nu is het in Nederland bijvoorbeeld zo dat je over je pensioeninleg helemaal geen belasting afdraagt. Je gaat pas belasting betalen over het geld dat je uiteindelijk krijgt uitgekeerd. Het is aan de Nederlandse regering om te bepalen of ze PEPP op dezelfde manier willen behandelen.
Bron: RTL Z