Expat in de Verenigde Arabische Emiraten
Vertrek
Daar sta je dan met je koffers, je kindjes en een zak vol betraande tissues, die een paar uur geleden nog prachtig gevouwen in een pakje zaten. De zinderende hitte slaat om je keel en zand kriebelt in je neus. Je snuift de nieuwe geuren op en loopt verwachtingsvol je nieuwe bestemming tegemoet. De komende paar jaar woon je als expat in de Verenigde Arabische Emiraten, een Islamitisch land op het Arabisch Schiereiland, dat voornamelijk bestaat uit zandwoestijn, omgeven door ruwe gebergten en zee.
Maar dan…
Je hebt het land vast wel een keer voorbij zien komen op het nieuws of in een van de vakantiegidsen van het reisbureau. Dubai, Fujeirah en Abu Dhabi zijn immers geliefde zonbestemmingen. Maar nu je er gaat wonen, wil je weten wat je kunt verwachten en welke praktische zaken je moet regelen. Hoe is de Emirati cultuur, waar doe ik mijn boodschappen, mag ik alcohol drinken? Hoe vind ik een huis en regel ik de school voor mijn kinderen? En dan heb ik het nog niet eens over de papieren paperassen zoals een ID-kaart, een rijbewijs en het legaliseren van diploma’s en je huwelijkcertificaat.
Goed georganiseerd en veilig
Gelukkig is de overgang van Nederland naar de Verenigde Arabische Emiraten groot, maar niet heel moeilijk. Eerlijk is eerlijk, het kost even wat tijd om je draai te vinden en alle documenten op orde te hebben. Maar als dat eenmaal achter de rug is, is het leven in de woestijn meer dan aangenaam.
Het land, en met name de Emiraten Dubai en Abu Dhabi, zijn modern, goed georganiseerd en vooral veilig. Volgens het Global Travel en Tourism Report zijn de Verenigde Arabische Emiraten het derde veiligste land ter wereld. Abu Dhabi is de veiligste stad in het Midden-Oosten en staat 25e op de lijst van de wereld. Het is er zo veilig dat mijn portemonnee ooit een hele ochtend in een drukke winkelstraat onaangeraakt op mijn auto heeft gelegen. Bovendien spreken de meeste mensen Engels en zijn de grote dagbladen en belangrijkste websites in het Engels geschreven.
Je hoeft je nooit te vervelen
Een ander groot voordeel is dat je je nooit hoeft te vervelen. In de winter kun je kamperen tussen de zandduinen, wandelen door majestueuze gebergten of varen tussen de mangrovebomen. Houd je niet van de natuur, dan is er in de steden
vanalles te beleven. Er zijn volop uitgaansgelegenheden voor jong en oud. Van de meest hippe discotheek op rooftops in hotels tot gezellige lounges en sishabars aan het strand. Je kunt luxe dineren in restaurants met exquise gerechten op het menu of een broodje shoarma langs de weg kopen. Er zijn pop-up markten, airshows, theatervoorstellingen en concerten. Daarnaast kun je alle soorten sporten beoefenen, van een rustige yoga-cursus tot extreme sports, zoals dune-bashing (rijden over de zandduinen) of een dropping boven de woestijn.
Ben je op zoek naar wat verkoeling? Loop dan de grote shopping-malls eens binnen waar de AC op 18°C is ingesteld. Je kunt ook gaan schaatsen of de ski’s onder binden. De banen zijn het hele jaar door geopend. Zelfs in de woestijn kun je de helling afglijden. Alleen niet in de zomer. Daar is het, met temperaturen rond de 50°C, toch een beetje te heet voor.
Tolerant en gastvrij
De Emirati zijn met ongeveer 10% van het aantal inwoners een minderheid in eigen land. Het is een opvallend gastvrij en tolerant volk. Sta je stil langs de weg, dan wordt je binnen vijf minuten omgeven door auto’s die vragen of ze je kunnen helpen. Vrouwen krijgen bijna overal voorrang. Er zijn zelfs speciale voorkeursrijen voor vrouwen bij overheidsgebouwen of ander instanties waar je een nummertje moet trekken.
Ondanks het feit dat de Verenigde Arabische Emiraten een Islamitisch land is mogen expats hun eigen geloof beleven en hun cultuur uitdragen. Er zijn kerken en er wordt aandacht besteed aan bijzondere feestdagen zoals bijvoorbeeld Divali, het lichtjesfeest, en Kerst. Je mag in je bikini aan het strand liggen, varkensvlees kopen op een speciale supermarktafdeling, en wanneer je in het bezit bent van een alcoholvergunning, een glaasje wijn drinken.
Multiculturele samenleving
Ongeveer 90% van de bevolking is expat, bestaande uit meer dan 100 nationaliteiten. Daarvan komt zo’n 50% uit Azië en 30% uit omringende Arabische landen. Een kleine 10% van de expatbevolking komt uit het Westen. De verschillende groepen gaan over het algemeen zonder problemen met elkaar om. Voor een deel omdat ze weinig met elkaar te maken hebben. Er bestaat een groot verschil in het soort werk en de stijl van leven tussen de (meestal Aziatische) gastarbeiders, de hoogopgeleide beroepsbevolking en de Emirati.
Op de werkvloer en tussen de verschillende nationaliteiten bestaat een zichtbaar onderscheid in rangen en standen. Emirati genieten bovendien bijzondere rechten en hebben bijvoorbeeld bij gelijke geschiktheid op de arbeidsmarkt, een voorkeurspositie boven iedere andere nationaliteit.
Maar ondanks deze verschillen, of misschien juist daardoor, staan respect en tolerantie hoog in het vaandel. Om het belang hiervan te onderstrepen heeft de
overheid in 2015 een antidiscriminatiewet ingevoerd die discriminatie op grond van herkomst, uiterlijk, geloof of welk ander verschil dan ook strafbaar stelt.
Wet- en Regelgeving
Toch is het goed te beseffen dat de Verenigde Arabische Emiraten religieuze en sociale normen en waarden hebben die sterk afwijken van onze Nederlandse cultuur. Verschil en onderscheid worden geaccepteerd, zolang je je respectvol opstelt. Kleed je niet te bloot, blijf beleefd en kalm in moeilijke situaties en volg altijd de instructies van een ambtenaar in functie op.
Daarnaast moet je je natuurlijk aan de wet en regelgeving houden. Hierin maakt de handhavende orde geen onderscheid. Ze geldt voor alle inwoners, expats, toeristen en zelfs reizigers die op doorreis zijn. Sommige wetten liggen voor de hand, zoals wetten ten aanzien van drugs en alcohol. Maar wist je dat je problemen kunt krijgen als je ongetrouwd samenwoont of de verkeerde foto op je Facebook-pagina hebt staan? Hierover kun je alles lezen in het artikel Reizen naar het Midden-Oosten.
Meer informatie
Nuttige informatie over het leven als expat in de Verenigde Arabische Emiraten kun je vinden op de websites van de Nederlandse Verenigingen in Dubai en Abu Dhabi, de Ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Den Haag, en de Nederlandse Ambassade in Abu Dhabi en het Consulaat in Dubai. Daarnaast zijn op social media verschillende groepen in omloop, speciaal voor expats in de Verenigde Arabische Emiraten in het algemeen of in een specifieke stad. De groepen zijn erg actief en je vraag, hoe klein, groot of vreemd ook, wordt altijd beantwoord. Je mag natuurlijk ook altijd met mij contact opnemen.
Succes met alle voorbereidingen en veel plezier in de Verenigde Arabische Emiraten!
Auteur: Me over ME, www.meoverme.com
Hallo! Ik en mijn vriend zitten er aan te denken voor 1 of 2 jaar in Dubai te gaan wonen en werken. We hebben het een en ander gelezen over dat ongehuwd samen wonen niet mag in Dubai, maar hoe streng zijn ze hier echt op? Wanneer je een appartement gaat huren, moet je dan bijvoorbeeld documentatie laten zien die bewijst dat je getrouwd bent?
Hoor graag van je!