Emigreren naar Zwitserland

Verhuizen naar Zwitserland is een grote stap, en er zijn verschillende zaken waar je aan moet denken.

Hier zijn enkele overwegingen

 1. Visum en verblijfsvergunning: Omdat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie, vragen veel mensen zich af of er een visum nodig is bij een verhuizing naar Zwitserland. In principe kunt u als Nederlander Zwitserland zonder visum bezoeken. Verblijft u echter langer dan drie maanden, dan moet u een verblijfsvergunning regelen. Zo’n verblijfsvergunning geeft je het recht om vijf jaar te wonen in Zwitserland. Vervolgens kan dit verlengd worden met nog vijf jaar, óf je kunt een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten hebt om in het land te wonen.
 2. Werk en inkomen: Er zijn veel mogelijkheden, bijvoorbeeld als IT-professional, in de zorgsector of wellicht toerisme kun je kijken naar de mogelijkheden voor werk in Zwitserland. Zorg ervoor dat je de arbeidsmarkt begrijpt en wellicht al een baan hebt voordat je verhuist.
 3. Gezondheidszorg: Begrijp hoe het gezondheidszorgsysteem in Zwitserland werkt en zorg ervoor dat je de juiste ziektekostenverzekering hebt. Wanneer je naar Zwitserland verhuist ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten, net als in Nederland. Dit verplichte zorgstelsel heet in Zwitserland ‘grunversicherung’. Het land financiert dit via de verzekeringspremies in het land. Het werkt net als de Nederlandse basisverzekering. De dekking van deze basisverzekering is bij alle verzekeraars in het land hetzelfde. Maar let wel op, want er zijn enorme prijsverschillen.
 4. Huisvesting: Onderzoek de huizenmarkt in het gebied waar je wilt wonen. Zwitserland staat bekend om zijn hoge kosten van levensonderhoud, dus wees voorbereid op mogelijk hogere huur- en woningprijzen.
 5. Taal: Hoewel veel mensen in Zwitserland Engels spreken, is het handig om de lokale talen te kennen, zoals Duits, Frans of Italiaans, afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat. Als je nog niet goed bekend bent met de lokale talen, overweeg dan om taalcursussen te volgen. Dit kan je integratie vergemakkelijken.
 6. Financiën: Zorg ervoor dat je je financiën op orde hebt, en begrijp hoe het belastingstelsel in Zwitserland werkt.
 7. Community Building: Als je actief bent in community building, kijk dan naar lokale gemeenschapsinitiatieven en mogelijkheden om betrokken te raken.
 8. Expat-netwerken: Sluit je aan bij expat-netwerken en leer van de ervaringen van anderen die al in Zwitserland wonen.

Er zijn verschillende bronnen waar je nuttige informatie kunt vinden over emigreren naar Zwitserland vanuit Nederland.

Hier zijn enkele suggesties

 1. Overheidswebsites: Raadpleeg de officiële overheidswebsites van zowel Nederland als Zwitserland voor gedetailleerde informatie over visumvereisten, verblijfsvergunningen en andere juridische aspecten van emigratie. Neem bijvoorbeeld een kijkje op Nederland Wereldwijd, het CAK, Rijksoverheid
 2. Nederlandse ambassade in Zwitserland: Neem contact op met de Nederlandse ambassade in Zwitserland. Ambassades bieden vaak nuttige informatie en kunnen je doorverwijzen naar relevante bronnen.
 3. Zwitserse ambassade in Nederland: Ook de Zwitserse ambassade in Nederland kan informatie verstrekken over de vereisten en procedures voor emigratie.
 4. Online fora en gemeenschappen: Er zijn online gemeenschappen en fora waar expats hun ervaringen delen. Hier kun je vragen stellen en waardevolle inzichten opdoen van mensen die al naar Zwitserland zijn verhuisd. Ook het NIHB heeft een informatieve Facebookgroep.
 5. Internationale organisaties: Raadpleeg internationale organisaties die actief zijn in Zwitserland, zoals de Verenigde Naties of andere NGO’s. Ze kunnen informatie verstrekken over de lokale situatie en mogelijkheden voor werk en betrokkenheid bij gemeenschapsactiviteiten.
 6. Migratieadviesbureaus: Overweeg om contact op te nemen met migratieadviesbureaus die gespecialiseerd zijn in emigratie naar Zwitserland. Ze kunnen persoonlijk advies en begeleiding bieden.

Finanzagentur Peter Tiggelers

Zij adviseren en begeleiden u bij een tijdelijk verblijf of emigratie uit Duitsland, Oostenrijk en Nederland naar Zwitserland. Zij hebben de know-how en de vakkennis, om zowel particulieren als ook medewerkers van uw bedrijf te adviseren over thema’s zoals:

 • het socialbeleid en sociale verzekeringen
 • het ziekenfonds en ziektekostenverzekeringen
 • het belastingstelsel en belastingverklaringen
 • alle belangrijke verzekeringen voor particulieren
 • het verzekeren van financiële risico’s voor u en uw familieleden
 • Bankieren
 • het kopen en financieren van een huis of woning
 • het geldende huwelijks- & erfrecht

Belangrijke zaken of thema’s worden niet vergeten. Ze zijn goed op de hoogte van alle sociale voorzieningen in Nederland en ze houden rekening met alle opgebouwde banking, hypotheken, verzekeringen, rechten en aanspraken in Nederland.

Neem contact op met Finanzagentur voor meer informatie

14 + 3 =

Zorg er in ieder geval voor dat je informatie verzamelt van betrouwbare bronnen en neem de tijd om je goed voor te bereiden op alle aspecten van de emigratie. Veel succes met je plannen!