Emigratiebelasting, een noodgreep om de leegloop van mensen die er helemaal genoeg van hebben te stoppen?

De emigratiebelasting, oftewel de laatste handdruk van de Belastingdienst aan hen die de stap naar het buitenland misschien nog wel als de enige oplossing zien.

Begin oktober is de motie, ingediend door Dassen (VOLT) en Grinwis (CU), aangenomen door de Tweede Kamer.

Zij hebben bedacht dat naast de duizend en één lasten die we al op ondernemers gooien, ze bij vertrek nóg een keer in de buidel moeten tasten. Ja hoor, je leest het goed, besluit je als ondernemer je geluk in het buitenland te zoeken, omdat in Nederland je zuurstof wordt afgeknepen, krijg je als afscheidscadeau de emigratiebelasting. Je gaat dan als Nederlander, na emigratie naar het buitenland, nog (tot) 5 jaar lang belasting betalen alsof je in Nederland zou wonen (fictief inwonerschap).

Adem halen

Het is bijna poëtisch, toch? In plaats van het ondernemen hier in ons kikkerlandje wat leefbaarder te maken, doet de politiek er alles aan om ervoor te zorgen dat je als ondernemer steeds minder lucht krijgt. Terwijl in andere landen ondernemen wordt gestimuleerd, houdt Nederland vast aan de traditie van talloze bureaucratische hindernissen en regelgeving van klimaatdoelstellingen tot arbeidswetgeving.

En als je denkt dat je het spel een beetje door hebt, komt er weer een nieuwe ‘administratieve verplichting’ die zogenaamd goed is voor de samenleving, maar die je vooral extra tijd en geld kost. Ondernemen voelt in Nederland niet meer als innoveren of groeien, maar meer als een sport met bureaucratische hindernissen.

Verhuizen naar een plek waar je onderneming wel adem kan halen? Dan wel nog even aftikken bij de fiscus!

Wat een gastvrijheid. We maken het onze ondernemers haast onmogelijk om te overleven, maar als ze zich eindelijk ontworstelen aan de lastendruk, blijft vooral hun geld welkom.

Belastingen betalen, een door de overheid opgelegde verplichting, niets meer en niets minder!

Begrijp me niet verkeer, belasting heeft zeker een functie – onderwijs, zorg, infrastructuur, daar plukken we allemaal de vruchten van. Maar inmiddels zijn we op een punt beland waar je je inderdaad serieus afvraagt of er straks een formulier ‘Fiscus Flatulentie’ op de deurmat ploft. Zet er wat vakjes bij voor je stikstofdioxide en koolstofdioxide en voilà, klaar om de lucht die je in- én uitademt af te rekenen.

De meeste hoeven zich niet druk te maken toch? Ze kloppen toch alleen bij de rijkste, de vermogende ondernemers, aan voor een “afscheidsgroet”. Maar wat betekent dat dan voor de rest? Inderdaad, eerst zijn het de ‘vermogenden’ die mogen dokken bij vertrek, want die kunnen dat ‘makkelijk’ betalen! Maar iedereen weet hoe dat gaat: zodra het ene beleid wat centjes binnenbrengt, duurt het nooit lang voordat de groep die moet bijdragen, steeds wat groter wordt. Het is net een proefballon: eerst kijken hoeveel verontwaardiging het oplevert, en als dat wel meevalt? Dan kan straks Jan Modaal bij verhuizing ook gewoon aan de beurt zijn.

Vertrouwen in deze regering?

Tja… het lijkt steeds meer op een zinkend schip. Elk nieuw belastingplan voelt als een ‘quick fix’ in plaats van een duurzame oplossing. Politieke leiders zouden je willen laten geloven dat ze er voor de burgers zijn, maar als je hun beleid goed bekijkt, vraag je je af: voor welke burger precies?

Vergeet dus niet: als je de grens oversteekt op zoek naar meer vrijheid, dan blijft die navelstreng gewoon vastzitten. Hoe ver je ook gaat, Nederland laat je niet los, tenminste waar het de portemonnee betreft. Die fiscale band met het moederland blijft maar al te vaak voelbaar.

Briefje van Tonnetje

Iedere week verschijnt er een Briefje van Tonnetje met actuele onderwerpen aangaande Nederlanders in het buitenland. Het briefje brengt met een vleugje sarcasme problemen en kwesties onder de aandacht. Help mee het briefje ook onder de aandacht te brengen binnen jouw netwerk.

1 reactie

  1. van de Kasteele W.

    nieuwe pas aanvragen in Luxemburg nadat je al je papieren en bankpassen verloren hebt is heel leuk ! na het melden bij de politie krijg je een bevestiging dat je aangifte gedaan hebt ,daarmee naar de ambassade daar moet je je nieuwe pas in vooruit betalen met je bankkaart,die je dus niet hebt want om nieuwe bakpassen te krijgen heb je een id nodig die je niet krijgt want je kunt die niet betalen want je hebt geen bakpassen meer . en dan snappen ze op de ambassade niet dat niet meer zo vriendelijk bent !! groeten uit Luxemburg
    ps had wel van pas ,rijbewijs enz copy’s

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Steun ons werk!

De NIHB-Werkzaamheden worden vrijwillig uitgevoerd door www.toporange.com. Een donatie helpt om ook in de toekomst Nederlanders in het buitenland te blijven informeren en te voorzien van inspirerende ervaringsverhalen. Ook de nieuwsbrieven willen we graag kunnen blijven versturen.


Aanmelden NIHB nieuwsbrief

Klik hier voor aanmelden of scan de QR-code.
NIHB nieuwsbrief

Gratis 15 dagen uitproberen!

Gratis verhuisoffertes

Zoek op onderwerp

Unieke koffers

Nieuw paspoort aanvragen

oncontextmenu="return false" Impact-Site-Verification: 527145319