Emigratie Spanje – Andalucia – Provincie Almeria

jan 30, 2018 | EmigratieVerhalen, Spanje

Waarom naar Spanje

Na 12 jaar Egypte ben ik eind 2016 geëmigreerd naar Spanje. De reden was dat ik me (als alleengaande vrouw) steeds minder vrij begon te voelen na de revoluties, die geen verbetering brachten, ook niet in economisch opzicht. Met het wat ouder worden ging ik me toch wat meer afvragen of het nog wel veilig voor me was. Ook betaalde ik duizenden euro’s aan ziektekostenverzekering en is de gezondheidszorg daar niet stabiel. Via vrienden vernam ik van Spanje, met name dat het klimaat daar in sommige delen van Spanje ook wel goed was voor mijn gewrichten, een van de redenen dat ik in Egypte was gaan wonen, droog en warm.

 

De regio Andalucia

Wat bijzonder is aan mijn regio, Andalucia, provincie Almeria, Almanzora Vallei is dat je op korte afstand zit van zowel strand als wintersportgebieden, de natuur bijzonder mooi is, heuvels/bergen, veel fruitbomen. In het voorjaar waan je je in een grote witte wolk van bloeiende amandelbomen. Weinig luchtvervuiling, geen industrie. Ook niet zo toeristisch, wel veel Britten, ook veel Britse kroegen,maar nog steeds een overgrote meerderheid van Spanjaarden. Goed klimaat, ongeveer 8 maanden per jaar zon, 2 maanden heet, 2 tot 3 maanden kouder. Weinig regen. In de 2 tot 3 ‘wintermaanden’ overdag met zon vaak nog hoge temperaturen, ’s avonds wel de kachel aan. Tijdens de weinige bewolkte dagen is het overdag, zeker met de soms straffe wind, wel fris. Overal goede bereikbaarheid, voor boodschappen in de diverse supermarkten ben ik een kwartiertje onderweg met de auto. Openbaar vervoer is er niet of nauwelijks. Ik woon in een gehucht van zo’n 20 huizen, ons moederdorp ligt op 5 minuten rijden. Op een kwartier rijden ligt ook een van de beste ziekenhuizen binnen Europa.

Mijn dagelijkse leven

Het hier wonen heeft mijn leven positief veranderd omdat ik als vrouw gewoon hier in de auto kan stappen en overal naar toe kan rijden, ik voel me ook nog steeds ‘Alice in Wonderland’ als ik hier de winkels binnenstap, koken is weer een feest omdat bijna alles te krijgen is, en vers en het hele jaar door. Dat was in Egypte wel anders. Mijn katten kunnen hier ook gewoon rondsjouwen en ik slaap veel beter omdat ik niet meer bang hoef te zijn voor inbrekers of andere onveiligheid. Vanwege het klimaat heb je hier qua tuinieren (ook een van mijn hobbies) alles ongeveer, van Noord Europese bolletjes (en andere planten) tot tropische exoten en al wat er tussen in zit. Ik kom altijd tijd te kort, ik ben bezig met een cursus Spaans, maar ook met online (gratis) cursussen via universiteiten; geologie, archeologie, egyptologie en aardwetenschap (klimatologie enz.). Dit is in het Engels dus best intensief, ik moet vaak termen opzoeken en dan verdwaal ik zomaar op internet, er is zoveel dat me intrigeert. Daarnaast kook ik met veel liefde en plezier, experimenteer ook weer veel omdat hier alles te krijgen is. Ik tuinier, pas ook begonnen met succulenten (vetplanten) en het vermeerderen daarvan. Af en toe ga ik op pad, ik fotografeer ook graag en er is hier heel veel moois. Verder schrijf ik af en toe verhaaltjes.

Tips en advies

Wat ik aan kan raden is, ga eerst een paar weken rondrijden om het land of gebied waar je aan denkt te ontdekken/ervaren. Zorg dat je alvast een beetje Spaans spreekt/verstaat, veel Spanjaarden spreken geen andere talen. Koop een goed woordenboekje en hou dat altijd bij je (ik heb de ANWB extra Taalgids Spaans).

Huis huren / kopen

Waar ik tegenaan liep is dat ik een huis had gehuurd en de huiseigenaar/verhuurmakelaar mij wilden besodemieteren door mij na 1 jaar het huis uit te zetten, dit kan niet vanwege de Spaanse huurwet, maar heeft me wel maanden onzekerheid, slecht slapen en advocaat kosten opgeleverd, en ik heb de Spaanse wetten moeten bestuderen en was al weer aan het inpakken voordat bleek dat ze dit legaal niet konden waarmaken. Schakel dus beter van te voren een advocaat in om je huur/koopcontract te laten controleren, er zijn nogal wat ‘boeven’ die misbruik proberen te maken van je onwetendheid. Ik meende dat het in Spanje anders zou zijn dan in Egypte, maar ook hier heb je dus (bijna) wetteloosheid en mensen die je belazeren, ook al doen ze zich heel aardig voor. Ze proberen je te intimideren en bang te maken, geven verkeerde contracten, dus pas op met wie je in zee gaat en nogmaals, laat je vooraf informeren of laat iemand er naar kijken (advocaat bijvoorbeeld). Iedereen kan zich in Spanje makelaar noemen, maar kan dit zonder enige kennis van zaken doen en dat levert oplichters op.

Let bij een huis huren of kopen op isolatie, zowel voor de kou, maar zeker voor de warmte, dikke muren, dubbel glas, raamoppervlak, ligging, richting (zon wind), goede sponningen, enz.. Electra is duur, zowel voor airco als verwarming is goede isolatie een verlaging van je vaste lasten.

Ik ben met een volledige container verhuisd, maar je kunt hier eigenlijk alles wel kopen. Alleen ben ik nogal gehecht aan mijn spullen en boeken, dus heb een ongemeubileerd huis gehuurd. Of ik nog een huis ga kopen ligt aan de ontwikkeling van mijn financiele toekomst. De prijzen zijn in sommige gebieden nog steeds interessant.

Een auto

Een auto aanschaffen is noodzakelijk, tenzij je in de stad woont, zoals gezegd, openbaar vervoer is hier niet of nauwelijks. Fietsen of brommer/motorrijden is in Spanje ook niet echt aan te raden, veel heuvels en het verkeer/de wegen zijn er niet op ingesteld. Ik heb een goede tweedehandse auto gekocht.

De taal

Leer Spaans, de gemeenten organiseren gratis cursussen voor buitenlanders, maar bij ons werd dat gegeven vanuit het Engels, dus feitelijk was dat dubbel vertalen en ben ik daar al snel mee gestopt, ook omdat de meeste deelnemers Britten waren en het steeds maar weer herhalen van de lessen was, zonder al te veel structuur. Ik heb nu een cursus ‘Espagnol en Marcha’, is speciaal voor buitenlanders, met cd’s en oefeningen, en ook al moet ik soms wel wat opzoeken (google translate is dan goede hulp), ik vind het een goede manier om de taal te leren. Ook op internet zijn diverse cursussen te vinden, zeker om de eerste beginselen te leren prima.

Electriciteits rekening

Wat wel minder is in Spanje zijn dus de prijzen voor electra, die zijn ongehoord hoog en met zonne energie zijn ze ook vervelend, de grote energiebedrijven hebben een monopoliepositie, dus als je zonne energie gebruikt moet je daarover weer belasting betalen (althans dat is een wet). De EU is er mee bezig om dat op te heffen. Koop dus zoveel mogelijk eco (zuinige) apparatuur, anders heb je hoge maandlasten voor electra. Ik stook hout in een open haard, met evt. airco op verwarmen om de kou uit de lucht te halen op donkere dagen. Mijn huis ligt gunstig en met ramen open hoef ik in de hete tijd ook de airco niet vaak te gebruiken om te koelen, toch heb ik gemiddeld 100 euro per maand aan electrakosten. En ik ben alleen en echt zuinig met electra.

Boodschappen

Voor de rest vind ik Spanje redelijk goedkoop, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, maar er zijn overal in de buurt wel weekmarkten, waar je van alles kunt kopen en er zijn altijd wel supermarkten in de buurt zoals Lidl, Aldi en dergelijke, er zijn de wat duurdere zoals Mercadonna voor de luxere producten. En de hypermarkten als Carrefour. Verder heb je ook veel tweedehandswinkels, van mooi tot rommel.

Werkgelegenheid / pensioen

Het is niet zo gemakkelijk om werk te vinden hier, zeker niet als je geen Spaans spreekt, er is hoge werkloosheid en de lonen zijn meestal laag, dus als je geen bijzondere kwaliteiten hebt, niet zo veel mogelijkheden. Als je niet meer hoeft te werken is het een goede keuze, kosten zijn over het algemeen lager dan in Nederland en het klimaat is beter voor de oudere gewrichten.

Mijn advies is en blijft, leer de taal, want met Nederlands of Engels kom je niet zo ver, tenzij je in de echte toeristenenclaves gaat wonen, maar dan nog, alle papierwerk en instanties zijn Spaanstalig. Als je je best doet om Spaans te spreken zijn ze extra hulpvaardig.

NIE nummer

Nog een advies wellicht, je hebt voor alles in Spanje een NIE nummer nodig (soort burgerservice nummer) dit heb ik bij de Spaanse Ambassade gedaan, dit gaat vaak sneller dan hier bij een van de kantoren. Ik had het mijne na een paar dagen via de mail, terwijl vrienden in Spanje 3 weken moesten wachten.

Info

Er zijn ook diverse fb groepen of fora waar van alles aan info te vinden is, heb ik ook veel aan gehad, dus zou me daar zeker ook aanmelden. Het internet is een grote vraagbaak waar ik veel aan heb gehad en nog steeds.

Dree

 

Zie ook: Emigreren naar Spanje

Wij ontvangen graag ook uw emigratieverhaal! Verhalen vanuit landen wereldwijd zijn van harte welkom.  Stuur ons een berichtje als jij ook jouw verhaal met ons wilt delen.