Emigratie Spanje – Alicante
Wij, mijn man en ik, zijn in januari 2008 geëmigreerd naar Spanje, dit nadat onze zoon al 1 jaar eerder was vertrokken vanwege een profcontract bij een professioneel wielrenteam.
Onze wens was altijd al om te emigreren, dus wij zijn met vervroegd pensioen gegaan, om deze wens waar te maken en ons bij onze zoon te voegen.
Locatie
Het dorp waar wij wonen heet Los Montesinos en is gelegen in de Comunidad Valenciana, Provincie Alicante. Het is gelegen aan de Costa Blanca en heeft een mediterraan klimaat.
Ons dorp is gesitueerd tussen de zoutmeren en centraal gelegen tav de verschillende stranden, die te vinden zijn in Guardamar del Segura, La Mata en Torrevieja, de AP7, het grote universitaire openbare ziekenhuis en vele grote supermarkten. Tevens zijn er verschillende grote winkelcentra in de buurt, zoals Las Habaneras en La Zenia Boulevard.
Positieve kanten
Het positieve aan ons emigreren is dat het leven niet zo gestressed is, er moet niets en er mag van alles, nou ja bijna alles. Ik geniet meer van de kleine dingen om mij heen en de natuur dit in tegenstelling tot Nederland. Ook het klimaat draagt bij aan een betere leefomstandigheid. Dit is natuurlijk ook mede vanwege het feit dat wij gepensioneerd zijn en niet meer behoeven deel te nemen in de maatschappij als werkenden.
Negatieve kanten
Natuurlijk zijn er ook negatieve elementen te noemen als je in Spanje woont. Ik heb nog steeds moeite met het feit dat hier alles mañana (morgen) is of misschien wel volgende week, dat je achter heel veel dingen zelf aan moet lopen en dat Spanje in vergelijking met Nederland toch nog wel met behoorlijk wat dingen achterloopt, o.a. nog geen openbreking van de vrije handel op electriciteit en internet. Ook de banen liggen niet voor het opscheppen en als je er al eentje vindt dan is het salaris minimaal (mimum salaris 2018 € 830,00 p.mn.), ook kent men hier geen goed sociaal vangnet en allerlei subsidie´s.
Integratie, het Spaanse leven
Ik ben zeer betrokken bij de activiteiten die plaats vinden in ons dorp. Elk jaar wordt er een soort braderie opgezet met allerlei kraampjes van iedere nationaliteit die hier woonachtig is, In zo´n kraampje kun je de specialiteiten uit je eigen land promoten bij het Spaanse publiek, je krijgt hier een bepaald budget voor. Ook kennen wij ieder jaar in oktober het feest ter ere van de heilige patron. Er wordt een koningin en damas de honor gekozen en de straten waar deze woonachtig zijn worden door de familieleden en bewoners van deze straat opgefleurd met allerlei zelfgemaakte bouwwerken. Dit feest duurt 2 weken en wordt uitbundig gevierd. Tevens heb ik mij een beetje verdiept in de politiek (was al politiek betrokken in Nederland) en hierdoor regelmatig bijeenkomsten met de burgemeester en zijn kornuiten.
Wat had ik anders kunnen doen
Er zijn ook zeer zeker dingen die ik anders aangepakt zou hebben met hetgene wat ik nu weet.
Ik zou beslist nooit meer willen wonen in een urbanisatie, waar in feite, in ons geval dan, alleen maar buitenlanders wonen en je nagenoeg geen contact kunt leggen met de Spaanse bevolking. Ook zou ik nu gekozen hebben voor een huis met alles op de begane grond, hebben nu een groot huis maar met trappen.
Tips voor de emigrant in spe
Mijn tips voor de mensen die naar Spanje willen emigreren zijn er nogal wat.
Het belangrijkste is dat je toch wel enigszins de Spaanse taal moet kunnen spreken en verstaan, want niet iedereen spreekt Engels.
Ga je eerst oriënteren in welke regio je je het beste thuis voelt en je een goed gevoel geeft, ga niet over één nacht ijs. Misschien ook beter om eerst iets te huren.
Als je toch wilt kopen, let dan goed op met welke makelaar of bouwer je in zee gaat, er lopen er nogal veel rond die niet erkend zijn. Het beste kun je kijken of deze makelaar aangesloten en ingeschreven staat bij het GIPE (Asociación Profesional de Gestores Intermediarios en Promociones de Edificaciones). GIPE is een Spaanse vakvereniging voor gecertificeerde makelaars vergelijkbaar met bijvoorbeeld de NVM in Nederland. Ga ook niet zo snel in zee met het grote aantal makelaars die op de huizenbeursen staan en je een gratis weekendje aanbieden om huizen te gaan bekijken, want je komt bedrogen uit. Kijk goed of het huis op legale grond is gebouwd, men wil nog wel eens illegaal (te vaak) verkopen. Neem hier een notaris en een advocaat voor in de arm (dit moet sowieso altijd).
Ik vind het heel belangrijk dat er openbare faciliteiten in de nabije omgeving aanwezig zijn, zoals huisarts, tandarts, apotheek, ziekenhuis en supermarkten. Voor mensen met kinderen natuurlijk goede scholen.
Het aller belangrijkste is, meng je onder de Spaanse bevolking en maak contacten, vrienden en/of kennissen want daarvoor ben je per slot van rekening ook naar Spanje verhuisd. Doe je dit niet dan kan het wel eens gebeuren dat je heimwee heel snel toeslaat.
En voor de rest zou ik zeggen: CARPE DIEM.
Ditte