José’s emigratie naar Portugal

feb 10, 2018 | EmigratieVerhalen, Portugal

Eerst een korte introductie van mijzelf. Ik ben José en ik ben inmiddels 52 jaar, 2 volwassen (eigen) zoons en een volwassen (stief)zoon, gescheiden eind 2010 en hertrouwd in 2015. Samen met mijn echtgenoot zijn we op 29 februari 2016 naar Portugal gekomen. Waarom emigreren en waarom Portugal wordt vaak gevraagd. We wilden om een heleboel redenen weg uit Nederland. Veel hiervan overeenkomstig met de verhalen van andere emigranten: vanwege het politieke klimaat, de drukte, het overheidsgeregel etc. Hierbij opgeteld onze persoonlijke redenen maakte dat de beslissing redelijk snel genomen was. Portugal was niet onze eerste keuze maar wel een goede keuze. Het ligt tussen Suriname en Turkije in, onze individuele keuzes. Voor mij vielen landen als Frankrijk, Italië en Spanje eigenlijk op voorhand al af en Portugal kende ik niet. Na een lange vakantie van 6 weken met de camper was het duidelijk dat het Portugal moest worden.

Bed and Breakfast Casa Traça

Echter we hadden best veel wensen: ik wilde een kleinschalige niet te toeristische bed and breakfast beginnen, dus het gebied moest niet te toeristisch zijn. We wilden een groot huis maar niet teveel land en geen zwembad. Ga daar maar aan staan. Echter uiteindelijk hebben we in Valbona precies gevonden wat we zochten en zijn we bijna 2 jaar geleden hiernaartoe gekomen. Na wat een kleine verbouwing met grote gevolgen kon ik per 1 mei 2016 de deuren openen van Bed and Breakfast Casa Traça. Valbona is een klein dorp op 2 kilometer afstand van de grotere plaats Arganil in centraal Portugal, regio Coimbra. Het hele dorp telt ca. 40 huizen waarvan de meeste zijn bewoond.

Wonen in Portugal

Het is een typische Portugese gemeenschap: hecht, betrokken, alleswetend, nieuwsgierig, behulpzaam en vooral super vriendelijk. We zijn direct opgenomen in de gemeenschap echter de taal is een struikelblok om echt geintegreerd te raken. Ik ga naar school maar het schiet niet op althans niet naar mijn zin. Het gaat per week beter, heus maar het moet per dag beter gaan. De taal is eigenlijk het enige minder leuke aan het wonen, leven en werken hier in Portugal. Onze omgeving is en blijft genieten, ook na de branden van afgelopen oktober die ons huis op slechts enkele honderden meters gepasseerd zijn. De bergen, we wonen tegen de Serra do Açor aan, op onze ‘eigen’ berg de Mont’Alto, zijn een schril contrast met de kust van Noord Holland waar ik mijn hele leven gewoond heb. We hebben hier prachtige rivieren en bossen, heerlijk om te wandelen met de honden. Het is genieten als je de natuur zich weer ziet opbloeien.

Voordelen

Het emigreren naar Portugal heeft zoveel voordelen: door het nemen van een dergelijke stap gooi je daadwerkelijk het roer volledig om, zelfs als je hetzelfde werk zou blijven doen. De andere omgeving, mensen, wetten en regels, de manier van leven, wonen. Helemaal uit je oude patronen en gewoonten stappen gaat nooit als je in Nederland blijft wonen en werken of in je eigen kringetje blijft. Met een emigratie wordt je teruggeworpen op jezelf en je gezinsleden die meegaan. Het opent daarmee meteen ook deuren en krachten in jezelf, een mooi proces.

Nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan emigreren en nummer één is toch wel het achterlaten in mijn geval van onze jong-volwassen kinderen. De jongste was op moment van emigratie slechts 20 en had het niet makkelijk. Uiteindelijk is het voor hen ook best goed geweest, ook zij hebben ontdekt dat ze meer kunnen dan ze dachten en zijn er sterker uitgekomen én het contact is intensiever geworden met hen. Je mist ook dingen uit je vaderland, in het begin waren dat vooral voedselproducten als kaas en rookworst maar dat wordt steeds minder. Wat ik blijf missen is het uitgaan zoals we dat in Nederland kennen: een avond naar de musical of theater. In elke plaats heb je wel een theater hier moet ik minimaal een uur rijden over onverlichte bergwegen. Komt bij dat ik het ook nog niet kan volgen en ik betwijfel of dat ooit gaat komen maar dat ligt aan mij. Echter al met al absoluut geen spijt van de gemaakte stap om te emigreren naar Portugal.

Het leven in Portugal

Het leven is ondanks het harde werken wat ik nog steeds doe meer relaxt. Ik werk 7 dagen in de week maar wel wanneer ik zin heb. Natuurlijk als er gasten zijn dan is het harder werken en niet alleen wanneer het mij uitkomt want het uitgebreide ontbijt moet op tijd op tafel staan. De gastenkamers, badkamers en openbare ruimten worden dagelijks nagekeken c.q. schoongemaakt, de (vele) dieren verzorgen, de acquisitie voor de Bed and Breakfast en alle andere werkzaamheden vragen tijd en aandacht. Echter ik mag het wel doen in mijn eigen tijd! Dat is een groot voorrecht. Het geeft ook de ruimte om nieuwe dingen te ontwikkelen en zo ben ik 3 maanden geleden begonnen met het adviseren en bemiddelen bij rondreizen door Portugal, ik adviseer mensen bij het opstarten van een B&B en onlangs ben ik ook gestart met het maken van website’s en social media kanalen voor onder andere accommodaties in Portugal. Als je je kan aanpassen aan de Portugese ‘calme’, de vele wetjes & regeltjes die in elke gemeente anders worden toegepast en de vele formulieren, liefs niet digitaal, dan is het hier prima vertoeven. Wat zeg ik dan is het hier heerlijk wonen, werken en leven.

Tips

Bereid je voor emigratie zo goed mogelijk voor door alle papieren in orde te hebben, de wetten en regels te kennen algemeen maar ook in jouw toekomstige gemeente. In Portugal geldt beter 3 formulieren teveel dan 1 te weinig. Hiervoor zijn veel forums, stel je vragen en haal de nuttige informatie er tussenuit. Werk eventueel samen met één contactpersoon en laat je niet gek maken door alle horror verhalen. Vertrouw op je goede verstand en je eigen kracht.

Wil je ook in Portugal komen wonen of overwinteren maak dan eerst eens een rondreis want het land heeft zoveel meer te bieden dan de overbekende Algarve!

Groet José van der Zwan

www.casatraca.com

www.facebook.com/casatraca

www.facebook.com/rondreizenportugal

www.facebook.com/groups/rondreizenportugal

Wij ontvangen graag ook uw emigratieverhaal! Verhalen vanuit landen wereldwijd zijn van harte welkom.  Stuur ons een berichtje als jij ook jouw verhaal met ons wilt delen.