Emigratie naar Hongarije

aug 10, 2017 | EmigratieVerhalen

Vakantie in Hongarije

Na een vervelende periode in mijn leven besloot ik om eens 3 weken alleen op vakantie te gaan, normaliter hield ik altijd rekening met een ander maar dat was niet meer nodig. Veel Europese landen had ik al gezien dus ik besloot om met de auto 2 weken naar Hongarije te gaan en daarna 1 week naar Tsjechië. Mijn keuze viel op Balatonföldvar, hotel Fesztival met ontbijt. Ik had me verkeken op de temperatuur want normaal verbrand ik al onder een koelkastlampje maar er waren gelukkig een paar koele dagen bij zodat ik lekker kon gaan vissen. In het hotel ontmoette ik een vrouw die met haar moeder daar ook verbleef en we raakten in gesprek, gelukkig sprak ze vloeiend Engels. De volgende ochtend regende het en ik vroeg of ze iets wilden zien. Ze begrepen het niet want ze dachten dat ik bij het reisgezelschap van Peter Langhout hoorde. Ik was met mijn auto en bedacht me dat zij meer van het land afwisten dan ik dus als ze iets wilden zien zag ik het ook. Een paar mooie dagtochtjes gemaakt naar Tihány en Keszthely. Zij gingen weer naar huis maar we hielden contact en een paar maanden later ging ik naar haar toe en kregen we een relatie.

In Nederland

De eerste paar jaar was het heen en weer pendelen maar daarna kwam ze naar Nederland en trok bij me in. Aangezien ik vlak bij de kust woonde gingen we vaak naar Scheveningen om over het strand te lopen en gebakken vis te eten. Ik heb in al die jaren nog nooit een Hongaarse zoveel vis zien eten, behalve haring want dat lust ze niet. In 2010 zijn we getrouwd en ze had ook een kinderwens. Ik ben wat jaartjes ouder dus ik had daar wat moeite mee maar in 2012 werd onze oudste dochter geboren en in 2015 onze tweede dochter. De 1e zwangerschap verliep moeizaam want toen ze 6 maanden zwanger was kreeg ze een acute blindedarm ontsteking en werd ze geopereerd. Dan schrik je wel even maar gelukkig is alles goed gegaan. In al die jaren dat ik in Hongarije kwam viel me de ruimte en het woongenot op dus ik had tegen mijn werkgever gezegd dat als ze ooit eens een mooie afvloeiingsregeling zouden aanbieden dat ze dan gelijk met mij moesten praten. In januari 2015 kwamen ze naar me toe, we raakten in gesprek en tijdens het gesprek wist ik al dat ik mijn langste tijd had gehad daar, ik vond 43 jaar ook wel genoeg bij dezelfde werkgever.

Het vertrek

In april gingen we naar Hongarije en hebben een huis gekocht wat puntgaaf in orde was. Ik hoefde niet te klussen en dat was maar goed ook want wat mijn ogen zien slopen mijn handen. In december 2015 ging mijn vrouw met de kinderen terug naar Hongarije, begin januari 2016 reed ik met de auto voor de laatste keer die 1500 km want ik had me al voorgenomen dat ik dat nooit meer zou doen. De laatste rit was bar en boos vanwege het weer en na 22 uur ploeteren door sneeuw en ijzel was ik er. Een dag later kwam de verhuizer en konden we inrichten, en gelijk sneeuw ruimen.

Ik heb mijn hele leven in een huurwoning gewoond en nu hebben we met het gezin een vrijstaande 6-kamer woning met een grote tuin en 2 garages. En als ik dan met mijn dochters in de tuin speel, of we gaan samen fruit plukken of wandelen dan bedenk ik me wel eens dat ik het dan toch goed heb gedaan en dat alles op zijn pootjes terecht is gekomen.

Eén maal per jaar vliegen we voor 2 weken naar Nederland, huren een bungalow en een auto en maken dagtochten om de kinderen zoveel mogelijk van hun geboorteland te laten zien. Dit jaar zijn we naar Zeeland geweest en we hebben een geweldige tijd gehad. In het begin had mijn vrouw er wat moeite mee dat we Nederland verlieten omdat ze vindt dat daar alles beter geregeld is. Dat is ook wel zo want als je in Hongarije iets wil regelen dan duurt dat even. Kinderbijslag bijvoorbeeld kregen we na 10 maanden, meterstanden van gas, water en elektra regelden we via het internet, hier komen ze 4 x per jaar de stand opnemen. Aan de andere kant is haar moeder heel erg blij dat de kleinkinderen in de buurt zijn. Ik heb nog een broer in Frankrijk en een zus in Groningen, we bellen en skypen regelmatig en ze zijn ook al bij ons geweest. Ook ex-collega’s en vrienden zijn geweest en iedereen vindt dat we de beste keuze hebben gemaakt.

Mijn tips voor emigranten in spe

  1. Voordat men tot emigratie overgaat vooraf echt alles goed op papier zetten, een soort van bucketlist met vragen en antwoorden. Waar loop je tegenaan, wat zijn de financiële consequenties? Probeer voor vertrek nog je paspoort en rijbewijs te vernieuwen.
  2. Een lijst maken met instanties en personen die geïnformeerd moeten worden.
  3. Als het budget het enigszins toelaat dan op zoek gaan naar een goede maar betaalbare verhuizer. Wij hadden er eentje gevonden die echt alles tot in de puntjes voor ons had geregeld qua opslag en vervoer. Zoals zij het hadden gedaan hadden wij het nooit voor elkaar gekregen. Meubels gedemonteerd en op de plaats van bestemming gemonteerd. Verhuisdozen mochten we houden zodat we alles in alle rust konden uitpakken. Ze stonden om 9 uur voor de deur en reden om 16 uur weer weg, en dat met 2 personen.
  4. In het land van bestemming de tijd nemen om een woonplek te vinden, niet over één nacht ijs gaan. Wij hadden vooraf een makelaar ingeschakeld en toen we in Hongarije waren had ze een lijst van 10 huizen voor ons. We hebben ze alle 10 bekeken maar de 1e werd het.
  5. Als men denkt dat alles goed is geregeld dan toch nog alles opnieuw bekijken want nadat we daar woonden kwam ik erachter dat ik toch nog vergeten was om een verzekering af te sluiten, gelukkig kon het nog.

Auteur: Alfred Baven

Wil je jouw emigratieverhaal ook op NIHB delen? Stuur ons een berichtje.