Emigratie naar Brazilië

aug 8, 2017 | EmigratieVerhalen

18 jaar geleden ontmoette ik mijn vrouw op internet via ICQ de voorloper van skype en whatsapp. Op één of ander manier zijn we met elkaar in gesprek gekomen, hoe precies daar zijn we het na al die jaren nog steeds niet over eens. In het begin was het gewoon gezellig kletsen, geen virtuele relatie of zo. In 2002 besloot ik om op vakantie te gaan naar Brazilië, ik wilde het wereldberoemde carnaval wel eens meemaken. Prompt werd ik door haar uitgenodigd om ook haar stad te leren kennen en ik had daar wel oren naar. Van het een kwam het ander en na 2 dagen in haar stad was het heel erg gezellig geworden. Onze relatie was geboren, en ondanks de afstand van ruim 12.000 km heeft het stand gehouden. Mijn vrouw heeft eerst haar studie rechten afgemaakt, en is vervolgens naar Den Haag verhuisd, aangezien ik daar een goede baan had, en zij ook wel van een uitdaging hield.

Afspraak was om ooit eens terug te gaan

De afspraak welke wij maakten was dat we ooit eens terug zouden gaan verhuizen naar Brazilië, en ondanks de leuke baan welke ik in Nederland had bij een groot internationaal IT bedrijf zag ik emigratie ook wel te zitten. Ik had wel een beetje genoeg van het klimaat en files, en wilde wel meer tranquilo gaan leven. Na 6 jaar was de heimwee van mijn vrouw naar haar familie wel erg groot geworden, en hebben we de meeste van onze spullen verkocht en zijn na een voorbereidingstijd van 6 maanden met 10 grote koffers richting Brazil vertrokken. We hadden berekend dat met een budget van 1000 euro per maand we een leuk leven zouden kunnen hebben, en doordat de spaarpot redelijk gevuld was konden we het wel een tijdje uitzingen zonder inkomsten. Inmiddels was ik vanuit interesse met één website begonnen, met het idee niet stil te gaan zitten en iets om handen te hebben.

Binnen 3 maanden een baan gevonden

Binnen 3 maanden vond ik een nieuwe baan bij hetzelfde bedrijf waar ik in Nederland al 8 jaar voor gewerkt had. Dit ondanks dat ik de Portugese taal verre van machtig was kon ik aan de slag in bijna dezelfde rol als in Nederland (waar specialisme niet allemaal goed voor is). Gedurende 3 jaar heb ik met veel plezier voor het bedrijf gewerkt, maar het reizen was erg zwaar geworden. Vanwege mijn specialisme werd ik door het hele land gestuurd om presentaties te houden, en dat ging me goed af. Ondanks dat ik uit mijn comfort zone was gestapt qua taal, kon ik mij prima op de been houden vanwege mijn kennis. Het presenteren aan Brazilianen die opkijken naar Europeanen was een zeer leuke ervaring en de baan was echt ontzettend leuk. Elke dag nieuwe mensen / nieuwe cultuur leren kennen en praten over je vakgebied. Brazilië is echter groter dan Europa qua oppervlakte en de vele vliegvelden en hotels gaven mij wel de tijd en gelegenheid om me verder te richten op een aantal websites. Na 3 jaar moest ik kiezen tussen verder werken of zelfstandig vanuit huis gaan werken, maar dan op het internet.

Internet Marketeer

Uiteindelijk heb ik een groot aantal websites gebouwd over verschillende soorten onderwerpen. Deze websites zijn voorzien van reclames, waarmee ik mijn geld verdien. Dit kan ik lekker vanuit huis doen, en in de 5 jaar dat ik nu volledig zelfstandig werk, heb ik mijn bedrijf succesvol kunnen uitbreiden. Ik heb websites welke meer dan 10.000 bezoekers per dag hebben zoals deze online woorden generator

Het enige nadeel van mijn huidige werk, is dat mijn websites bijna allemaal in het Nederlands zijn, en daardoor mijn Portugese taalskills moeilijk verder ontwikkelen. Dit wordt ook nog eens versterkt, doordat we sinds 3 jaar een zoontje hebben en deze tweetalig opvoeden, waardoor er thuis veel Nederlands gesproken wordt. Inmiddels voelt Brazilië wel als mijn thuisland, ondanks alle problemen die het land heeft met corruptie en sociale ongelijkheden. Het land biedt echter zeer veel mogelijkheden, het Braziliaanse volk is zeer open en vriendelijk.

Wat mis ik aan Nederland

Vanwege skype en whatsapp is het heel eenvoudig vandaag de dag om te communiceren met familie en vrienden. Veel Nederlandse dingetjes zijn ook hier te koop zoals stroopwafels of Nederlandse kaas. Alleen de dropjes daar willen de Brazilianen niet aan, dus die worden regelmatig opgestuurd vanuit Nederland. Brazilianen denken dat alles buiten Brazilië beter is, het welbekende gras is groener aan de andere kant van de straat. Vaak wordt mij gevraagd wanneer ik terug ga verhuizen, waarop mijn antwoord altijd nooit is…. Alhoewel, je weet het nooit…

Brazilië is een land met onbegrensde mogelijkheden, maar als je wilt migreren hiernaartoe, zorg dan voor een leuke spaarpot en leer de taal zo snel als mogelijk. De bureaucratie kan verlammend werken, maar met de juiste instelling is er een zeer rijk leven in alle aspecten op te bouwen. Het zuiden van het land is qua klimaat erg aangenaam en zeer goed ontwikkeld.

Até logo / tot ziens

Johan

Wil je jouw emigratieverhaal ook op NIHB delen? Stuur ons een berichtje.