Emigratie en relatie: sprookje of nachtmerrie

door | okt 12, 2015 | Counseling en coaching | 0 Reacties

Het lijkt een sprookje: samen met je geliefde opnieuw beginnen in het buitenland. Alle oude schepen achterlatend, samen het avontuur tegemoet. Voordat ik zelf naar het buitenland verhuisde keek ik geregeld naar televisieprogramma’s over emigratie, een populair programmaformat tegenwoordig. Ik vertrek, Het roer om, Grenzeloos verliefd: de keuze is reuze als je geïnteresseerd bent in het wel en wee van Nederlandse emigranten die voor of met hun geliefde naar het buitenland verhuizen.

Wie weleens een dergelijk programma heeft gekeken, weet dat het in werkelijkheid lang niet altijd een sprookje is. Een verhuizing naar het buitenland is een ingrijpende levensgebeurtenis en kan nogal druk zetten op de relatie. In sommige gevallen van bovengenoemde televisieprogramma’s eindigde het sprookje in een ware nachtmerrie.

Als je samen met je partner naar het buitenland verhuist, breekt een nieuwe en spannende tijd aan. Voor jullie beiden als individu, maar ook zeker als partners in een relatie. Dit nieuwe avontuurlijke leven kan een mooie boost zijn voor jullie relatie, maar het kan ook problemen opleveren. Hieronder kun je lezen over een aantal zaken die invloed hebben op je relatie. Het opbouwen van je leven in het nieuwe land kost tijd.

Fasen van aanpassing

Doorgaans wordt gesteld dat migranten een veranderingscyclus doorlopen. In deze cyclus volgen verschillende fasen elkaar op, beginnend met de ‘honeymoonfase’, gevolgd door disoriëntatie, ontkenning, frustratie en tot slot aanpassing en integratie. Het is gebleken dat deze cyclus voor een niet-werkende migrant gekenmerkt wordt door diepere dalen dan voor de werkende partner. Ook duurt de aanpassing en acclimatisering langer bij de niet-werkende partner. Hierdoor kunnen partners elkaar soms niet goed volgen bij een verhuizing naar het buitenland, omdat ze niet tegelijkertijd in dezelfde fase zitten.

Werk en financiële afhankelijkheid

Een veel voorkomende reden voor verhuizing naar het buitenland is vanwege het werk van een van beide partners. Vaak bekent dit dat de andere partner zijn of haar baan heeft moeten opzeggen. Dit heeft gevolgen voor de verhoudingen binnen de relatie, zowel op financieel vlak als op het gebied van dagbesteding. De niet-werkende partner kan zich hierdoor (financieel) afhankelijk voelen. Het wegvallen van werk kan ook leiden tot verveling en eenzaamheid.

Sociale isolatie

Verhuizing naar het buitenland betekent ook een verandering van sociale omgeving. Je laat vrienden en familie achter en bouwt een nieuwe sociale kring op in het nieuwe thuisland. Hierdoor kun je bij problemen minder gemakkelijk terugvallen op je oude vertrouwde steungroep. Zeker in de eerste periode ben je vooral op elkaar aangewezen bij het bespreken van problemen. Dit kan extra druk uitoefenen op je relatie.

Tot slot kan het volgende gezegd worden: een goede relatie is een belangrijke basis bij een gezamenlijke verhuizing naar het buitenland. Relatieproblemen die je hebt in Nederland zullen waarschijnlijk niet verdwijnen bij verhuizing naar het buitenland. Sterker nog: de stress die de verhuizing teweeg brengt zal eerder zorgen voor een grotere druk op de relatie. Emigratie is niet een manier om de ‘sleur’ in je relatie te doorbreken. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent op de verhuizing, zodat zowel jij zelf als je relatie gezond en stabiel zijn wanneer je de stap naar het buitenland maakt.

 

Door: Jorien van Andel, Psycholoog NIP
www.aeffectivity.com