Emigratie van China naar Spanje (deel 2)

jan 25, 2018 | EmigratieVerhalen, Spanje

Na mijn vorige  blog heb ik ontzettend veel tips gekregen en hulp. Heel fijn om te zien hoe de hulp aanwezig is van verwachte en onverwachte kanten. Daarom een vervolg.

We zijn dus (noodgedwongen door de vertraagde visum afgifte voor mijn vrouw en mijn noodzakelijke aanwezigheid in NL voor zaken) gescheiden ons avontuur begonnen. Ik ben nu met mijn dochter in Hong Kong om wat zakelijke beslommeringen te regelen.

Zij ligt nu te slapen en omdat het mij natuurlijk heel erg bezig houdt schrijf ik nu mijn gevoelens op.

Verscheurd en warm is hoe het nu is. Verscheurd omdat ik mijn vrouw en zoon mis. Warm omdat het zo fijn is om samen met dochter op reis te zijn.
Heel intiem en verbonden op een andere manier dan normaal. En wat het helemaal bijzonder maakt is dat ik primair op zakenreis ben.
Dit betekent dus dat ik mijn dochter overal mee naar toe neem. Zij onderdeel is van wat er gebeurt. En ook dat zij de aandacht vraagt als ik middenin gesprekken zit.
Heel bijzonder om te zien dat de gesprekken een heel ander wending aannemen door haar aanwezigheid.

Nu ik onderweg ben naar Europa merk ik al de “aftakeling” waar ik mee bezig ben en ook de “zegeningen”.
De “aftakeling” is voor mij het ont-wennen van cashless leven. In Hong Kong werkt wechat betalen bijna niet. Ik moet elke keer naar de bank om geld op te nemen om te betalen. Heel weird om te ervaren omdat ik in China gewend ben om cashless te leven. Mobiel mee en je doet er alles mee. Zalig.
De “zegeningen” is dat ik plots zonder VPN kan facebooken, Googlen, bellen met whatsapp.

Terug naar de komst naar Spanje komen er steeds meer praktische vragen op:

  • Hoe lang kunnen we in Spanje wonen zonder dat wij direct gezien worden als inwoner en dus in het belasting systeem vervallen.
  • Welke eisen worden er aan ons gesteld qua fiscaal inkomen om “geaccepteerd” te worden als inwoner.
  • Wat betekent dit met name voor mijn vrouw omdat zij Chinese is en voor onze kinderen.
  • Kan onze zoon van 7 maanden wel consultatie bureau hulp krijgen.
  • Kan onze dochter van bijna 4 wel naar een kinderdagverblijf.

Samengevat is de vraagstelling hoe lang kunnen wij wonen in Spanje zonder in het bekende financiële/fiscale systeem te vervallen.

Een balans tussen geven en ontvangen. Ik heb geen probleem om belastingen te betalen als ik ook de benefits ervan heb.

En terug naar dat cashless leven. Los van wat een ieder er van vindt over privacy of wat dan ook geeft dit ook een ander leven op velerlei manieren.
Al die jaren leef ik zonder creditcard.

En nu terugkerend naar Europa zonder een EU bankrekening, creditcard word alles heel lastig in beginsel.

Want als je geen ingeschreven burger bent kun je geen bankrekening openen en kun je geen creditcard krijgen.

Vorige week nog geprobeerd, een uittreksel van ons huwelijk. Aanvragen in Den Haag met je raad het al DIGID. Heb ik dus niet. De enige manier om het aan te vragen is of om anderen ermee te belasten of om zelf naar Den Haag te gaan. Tja, en voor mij met mijn ervaringen hier is dat echt terug naar het steenkolen tijdperk.

Kortom de reis is begonnen en dit zijn zo tot nu toe de bevindingen en de vragen die er opkomen en ik zie er naar uit om de hulp te ontvangen vanuit de vele (onverwachte) hoeken.

Bij voorbaat weer mijn ontstellende dank voor jullie hulp.

NB. En dit is pas nu ik nog in HK zit haha

Rene

Wordt vervolgd…..


Zie ook: Emigreren naar Spanje

Wij ontvangen graag meer emigratieverhalen! Verhalen vanuit landen wereldwijd zijn van harte welkom.  Stuur ons een berichtje als jij ook jouw verhaal met ons wilt delen.