Eens een Nederlander, altijd een Nederlander?

In de afgelopen decennia zijn duizenden Nederlanders het Nederlanderschap onbewust en onbedoeld verloren en ook nu nog overkomt het velen. In een uitzending van Omroep Max zien we twee vrouwen, die het is overkomen. Antina uit Brazilië en Karin uit Australië, zijn allebei hun Nederlandse nationaliteit kwijtgeraakt, omdat zij te laat waren met het vernieuwen van het paspoort.

Beiden hebben nog een sterke band met Nederland, door familie en vrienden die er nog wonen, maar zijn hun Nederlanderschap kwijtgeraakt.

Hoe krijg ik de Nederlandse nationaliteit
terug?

Optie- en naturalisatieprocedure voor oud-Nederlanders

Wat moet u doen om de Nederlandse nationaliteit te herkrijgen?

Deze vraag staat centraal in de publicatie hieronder. Deze publicatie is bedoeld voor alle oud-Nederlanders: dit wil zeggen mensen die ooit de Nederlandse nationaliteit hebben gehad, maar deze zijn kwijtgeraakt.
In deze publicatie vindt u:
• hoe u weer Nederlander wordt;
• aan welke voorwaarden u moet voldoen om Nederlander te worden;
• welke documenten daarvoor nodig zijn;
• hoe de procedure werkt.

Twee manieren om de Nederlandse nationaliteit terug te krijgen

U kunt als oud-Nederlander op twee manieren de Nederlandse nationaliteit terugkrijgen:
1. Door gebruik te maken van de optieprocedure, waarbij u een verklaring aflegt dat u weer Nederlander wilt worden. Deze mogelijkheid geldt in elk geval voor oud-Nederlanders die ten minste 1 jaar legaal in het Koninkrijk wonen met een geldige verblijfsvergunning voor een niet-tijdelijk doel, zoals gezinshereniging. Daarnaast geldt deze mogelijkheid ook voor oud-Nederlanders die het Nederlanderschap van rechtswege verloren zijn, daarmee ook het Unieburgerschap verloren en voor wie het verlies van het Unieburgerschap onevenredig was. In dat geval hoeft u niet in het Koninkrijk te wonen.
2. Door een verzoek om naturalisatie tot Nederlander in te dienen. Deze procedure staat voor alle oud-Nederlanders open.