Een Dutchie in Nieuw-Zeeland om trots op te zijn

feb 11, 2022 | Algemeen, EmigratieVerhalen

Jessica Buddendijk-van Horrik emigreerde in 1984 vanuit Nederland, met haar partner, Nelleke, naar Nieuw-Zeeland. Na jaren in verschillende takken van de gezondheidszorg in Nederland te hebben gewerkt besloot ze in NZ de ouderenzorg in te gaan. Dat was een sector waar ze nog niet in gewerkt had.

Gedurende haar tijd verschillende bejaardenhuizen en ziekenhuizen in Auckland gemanaged en vond ze haar passie voor deze sector.

In Nederland was alles erg gecontroleerd en moest alles in viervoud op papier staan terwijl in Nieuw-Zeeland de enige administratie die er bestond was het tekenen voor medicijnen en de dokters verslagen.

Richtlijnen opstellen voor de sector resulterend in maar liefst 12 handboeken

Om toch een stuk duidelijkheid op papier te krijgen besloot Jessica richtlijnen te gaan schrijven voor de sector. Dat had als gevolg dat ze een compleet set van 12 handboeken schreef die ze uit kon testen op haar eigen personeel om er zeker van te zijn dat ieder personeelslid begreep wat er van ze verwacht werd.

Andere managers in de sector lieten al snel blijken dat ze geïnteresseerd waren in het programma en het wordt nu gebruikt in ongeveer 300 organisaties in NZ. Iedereen die het programma gebruikt ontvangt gratis herzieningen wanneer Jessica die schrijft.

Voorzitter, penningmeester en secretaris van een belangenvereniging

In 1985 werd Jessica lid van een vereniging die de belangen van bejaarden en ziekenhuizen behartigen en vertegenwoordigd op een hoger niveau zoals de Ministerie van Gezondheid. Dit is op vrijwillige basis.

Ze werd snel gevraagd om plaats te nemen in het bestuur als voorzitter en deze vereniging heeft ze tot op de dag van vandaag actief gehouden. Een paar jaar was ze behalve voorzitter ook penningmeester en secretaris.

Lead auditor

In 2002 introduceerde NZ Health and Disability Sector Standards. Jessica werd uitgenodigd om als lead auditor organisaties te gaan auditen. Ze deed dit met veel plezier voor 7 jaar maar vond het toen genoeg geweest en koos ervoor om organisaties te gaan helpen om zich goed voor te bereiden op audits en hoe een goede kwaliteit dienstverlening te bewerkstelligen. Gedurende deze tijd kwam ze er ook achter dat ze een goede opleider was en begon presentaties te geven aan alle disciplines in de bejaarden en ziekenhuizen. Dit sloeg erg aan en dat doet ze nog steeds met plezier.

 

Covid management

Gedurende de Covid tijd was het heel belangrijk om de organisaties op de hoogte te houden van de verschillende nieuwe regels betreffende Covid management. Ze was in constant contact met organisaties en het Ministerie van Gezondheid om de oudere in de zorg veilig te houden. Hier ging ontzettend veel uren in zitten maar het belangrijkste voor Jessica was dat ze de contactpersoon kon zijn die ieder uur van de dag beschikbaar was voor advies, goede raad en om te helpen met het oplossen van problemen. De “Go to” person en “troubleshooter”.

Nieuwe normen voor de Health and Disability sector

In 2020 moesten voor de Health and Disability sector, de standaard normen opnieuw bekeken en herschreven worden en Jessica werd uitgenodigd om de sector te vertegenwoordigen als lid van de vereniging voor Standards New Zealand en Ministerie van Gezondheid. Dat was een langdurig en intens proces. Dit was wederom een vrijwilligers positie.

Vrijwilliger Cancer Society en Breast Cancer Association

Tussen de bedrijven door vond ze ook nog tijd om een actieve vrijwilligster te zijn voor de Cancer Society en de Breast Cancer Association en werd ze gehonoreerd met een “Life membership” van de Cancer Society Auckland.

Ultieme herkenning

Eind 2021 werd ze, na 36 jaar, verrast met de ultieme herkenning in de vorm van een Honorary Queen Service Medal for services to aged care. Deze zal gepresenteerd worden door de Rt Hon Dame Cindy Kiro, GNZM, QSO gedurende de Investiture Ceremonie in Government House. 

Heb jij ook een verhaal?

Wij ontvangen graag inspirerende verhalen van Nederlanders die in het buitenland wonen.