Dubbele nationaliteit versoepeld

okt 10, 2017 | Nieuws

Standpunt van het nieuwe kabinet

Het nieuwe kabinet gaat ervoor zorgen dat nieuwe immigranten en emigranten vaker een dubbele nationaliteit kunnen houden. Tegelijkertijd krijgen de volgende generaties een verplicht moment waarop zij toch moeten kiezen, waardoor zij nog maar één nationaliteit overhouden. Dat staat in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

De versoepeling was een wens van D66. Die partij diende vorig jaar nog samen met de PvdA een wetsvoorstel in om de meervoudige nationaliteit mogelijk te maken.

De huidige regels zorgen voor in het buitenland wonende Nederlanders voor problemen. Zo kunnen zij, zonder dat ze dat zelf doorhebben, de Nederlandse nationaliteit verliezen als zij een andere aannemen. Dit geldt straks bijvoorbeeld ook voor Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen na de brexit

Voor immigranten geldt dat er een zogeheten afstandsplicht is. Dat betekent dat, als dit mogelijk is, zij verplicht afstand moeten doen van hun oorspronkelijke nationaliteit als zij tot Nederlander worden genaturaliseerd.

Bron: nieuws.nu

Zou de petitie  “Eens Nederlander Altijd Nederlander” met meer dan 25.000 ondertekeningen dan toch dat duwtje in de goede richting hebben gegeven?

Zie volledige regeerakkoord hier

Tweede generatie terug in het hok

Veel mensen maken zich nu zorgen over de “tweede generatie”, als zodanig vermeld in het regeerakkoord, wat is nou precies  de tweede generatie. Deze tweede generatie die een dubbele nationaliteit verworven hebben, moeten nu volgens het nieuwe wetsvoorstel, voor hun 18de kiezen welke  nationaliteit zij willen behouden. Het is duidelijk dat de tweede generatie hierdoor weer terug moet in het hok van de enkelvoudige nationaliteit.

Lees hier het artikel van OUD-HOOGLERAAR D’OLIVEIR uit het Parool.