Dubbele nationaliteit en Brexit

apr 20, 2018 | Nederlander Blijven, Overheid

Gedwongen te kiezen tussen je paspoort of je kinderen, je geliefde, je werk en de plek waar je al je hele leven woont

Nicole Wevers, Francisca Oxley en Hedwig Hegtermans waren uitgenodigd om deel te nemen aan een Nederlandse parlementaire commissie over Brexit in de Tweede Kamer.
Dit was een goede gelegenheid om onze rechten aan te vechten via een lokale EU27-regering (naast we al doen in Westminster en Brussel). We hadden slechts 5 minuten om onze zorgen te presenteren. Dus hebben we ons best gedaan om enkele belangrijke punten zo duidelijk mogelijk over te brengen. We hebben een paar minuten extra tijd gekregen om de video te laten zien over de problemen met betrekking tot de Nederlandse situatie met een dubbele nationaliteit.

Nicole begon met waarom Brits worden zonder de Nederlandse nationaliteit te verliezen zo belangrijk is in het kader van Brexit. Dat de uitzondering met een Brit getrouwd te zijn oneerlijk is omdat alleenstaanden, gescheidenen, weduwe/naars het Nederlandse staatsburgerschap niet kunnen behouden.

Hoewel Dubbele Nationaliteit genoemd wordt in het huidige regeerakkoord, is het vaag (voor wie zou het zijn en zou de huidige generatie kinderen hun dubbele nationaliteit verliezen?)
Nicole benadrukte ook de pijn veroorzaakt wanneer mensen in het verleden hun Nederlandse nationaliteit verloren hebben, vaak zonder het te weten en dat een omkeeroptie in de nieuwe wet moet worden opgenomen.
Toen nam Hedwig het over om te proberen uit te leggen dat, hoewel politici aan beide kanten van het kanaal blijkbaar de rechten van burgers als klaar beschouwen, dat dit niet het geval is. Ze heeft ook gebruik gemaakt van het Windrush-schandaal om te illustreren dat het vertrouwen in HO met reden niet erg sterk is. Als kernpunten noemde ze groepen die misschien buiten de bescherming van het WA zouden kunnen vallen. En dat beloftes van de HO om soepel de aanvragen te behandelen, Windrush laat zien dat we meer dan beloften nodig hebben.
Ze noemde ook de 5 jaarsgrens van het recht op terugkeer, wat niet lang is, als je een paar jaar in het buitenland studeert en werkt. Dat we gemengde families hebben en dat sommige familieleden mogelijk terug kunnen keren omdat ze een Brits paspoort hebben, maar anderen zouden hun settlede Status verliezen en moeten proberen een vreemdelingen visum te krijgen. Dit zou de gezinnen tot Skype Families reduceren (zoals al gebeurt met niet-EU-burgers). Ze vroeg de Nederlandse regering om de burgerrechten niet te vergeten en de onderhandelaars eraan te herinneren dat het nog niet klaar is.
Nicole sloot onze sessie af door voor te stellen dat als Nederlandse onderdanen de settled status wordt, of het leven in het VK te moeilijk wordt, dat steun van deze remigranten een goede zaak zou zijn. Ook als we terugkeren met Britse echtgenoten die natuurlijk na Brexit geen EU burgers meer zijn.

Toen hadden onze Britse vrienden in NL hun tijd, en als laatste de advocaat die namens sommige Britten in NL de rechtszaak over het EU-burgerschap voor Britten leidt.

Als je geïnteresseerd bent , kun je de videostream hier bekijken, ons deel begint om 15:27 uur bij onze video (die je wel kunt horen maar niet kunt zien). 15:30 uur onze presentatie van 5 minuten. 15:50 vragen van commissie en parlementsleden, 15:56 onze beantwoording van de vragen (Let op: tijden zijn GMT).

Videostream van het rondetafelgesprek: https://debatdirect.tweedekamer.nl/2018-04-19/euro.pese-zaken/groen-van-prinstererzaal/brexit-14-00/video?event=debate_end2018-04-19T17:13:09+0200″>

Je kunt ook onze position paper hier lezen (5e paper onderaan).

Auteur: Hedwig Hegtermans