DigiD aanvragen vanuit Canada

apr 8, 2021 | DigiD, Overheid

Dit is het vervolg op mijn saga over het aanvragen van AOW aanvragen vanuit Canada.  Misschien maakt dit vervolg u ook aan het lachen, want lachen is het enige geneesmiddel voor alle rare zaken waar ik tegen aan liep tijdens dit proces.

Nadat je de AOW hebt gekregen is een Digitale Identiteit (“DIGID”) nodig om bijvoorbeeld op de Sociale Verzekeringsbank (“SVB”) te kunnen inloggen zodat je informatie kan krijgen over de stand van zaken. Je kan dan ook je “bewijs-van-in-leven” elektronisch uploaden, iets wat je elk jaar moet doen.

DigiD

De DIGID wordt vaak een digitaal paspoort genoemd, wat een mooie naam is voor een op meerdere manieren gevalideerde gebruikersnaam en wachtwoord.  De DIGID is bedoeld voor digitale interactie met de (semi)overheid, in eerste instantie met name voor de belastingen, maar het wordt nu in Nederland gebruikt voor van alles en nog wat, van uitkeringen tot bekeuringen en van ziekenhuizen tot zorgverzekeraars.

In de praktijk heeft iedereen veel digitale identiteiten, van je Facebook login tot online bankieren en van je Google/Gmail login tot de pincode van je mobiele telefoon.  Dat allemaal in de gaten houden en origineel blijven met namen en wachtwoorden is een groot probleem geworden.  Het was ver vooruitziend van de Nederlandse overheid om hier mee te beginnen in 2003/4 en dit beschikbaar te maken voor alle (semi)overheidsinstellingen. In 2004 deed de gemeente Enschede de eerste proef met de DIGID.

eIDAS

Deze ontwikkelingen blijven doorgaan, en de DIGID is tegenwoordig ook bijna erkend op Europees niveau (een “eIDAS” erkend middel) wat belangrijk is omdat andere landen in Europa vaak bijna hetzelfde gedaan hebben als Nederland. Eind 2021 moet het mogelijk worden om met je DIGID in te loggen bij overheidsinstanties in ander Europese landen. Wat belangrijk is voor alle Nederlanders die buiten Nederland in de EG verblijven.  Zie ook: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/building-trusted-and-secure-european-digital-identity-brochure.

Berichten over eIDAS van Stichting GOED

In Canada heeft de overheid helaas nooit een dergelijk initiatief ondernomen, en daarom loggen veel mensen zoals ik in bij bijvoorbeeld de Canadian Revenu Agency (“CRA” – de belastingen) en bij Service Canada (een soort SVB) met mijn bank identiteit (bank kaart nummer + password + de 2FA code.  2FA staat voor “Two Factor Authentication”, wat op zijn simpelst een SMS-code is die naar je mobiel wordt gestuurd. Maar ook SMS heeft tegenwoordig veiligheidsproblemen dus de DIGID APP gebruiken is beter voor 2FA.

AOW aangevraagd, in bezit van BSN-nummer en RNI-registratie?

Heb je eenmaal AOW, en dus een Burger Servicenummer (“BSN”) en ben je ingeschreven bij de Registratie Niet Ingezetenen(“RNI”) dan kun je een DIGID aanvragen.  Dat deed ik dus dan ook.  Maar dat bleek minder makkelijk dan verwacht.  Gelukkig was die RNI-registratie voor mij geregeld door de SVB toen ik AOW aanvroeg en via hen een BSN verkreeg, want anders had ik misschien naar een loket in Nederland gemoeten.

RNI

Tegenwoordig ben je verplicht om je uit te schrijven bij je gemeente als je Nederland verlaat voor meer dan 4 maanden en je in te schrijven bij de RNI.  Het schijnt dat het RNI-loket je dan ook een BSN kan verschaffen als dat nodig is. Maar toen wij Nederland voor het laatst verlieten in 1988 bestond dit allemaal niet, je schreef je uit en verdween.

Je kan een DIGID aanvragen op de website van de DIGID (https://digid.nl/aanvragen) en vandaar vind je een link naar https://digid.nl/aanvragen_buitenland.

Van de website: Om een DigiD aan te vragen vanuit het buitenland heeft u dit nodig:

  • De Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een ander land in de Europese Economische Ruimte (EER)
  • Een geldig paspoort of identiteitskaart van een EER-land
  • Een burgerservicenummer (BSN)/ persoonsnummer)
  • Een inschrijving bij de RNI
  • Een telefoonnummer waarop u sms-berichten kunt ontvangen
  • Een e-mailadres
  • Een postadres (als je via de SVB gaat)

De DigiD App

Zoals al eerder vermeldt was ik de hele digitale ontwikkeling in Nederland misgelopen en begreep niet alles meteen. Dus experimenteerde ik eerst met de DIGID APP, in de veronderstelling dat ik een DIGID kon verkrijgen via die APP.  Helaas haalde ik de termen “DIGID activeren” en “DIGID APP activeren” door elkaar, dus dat ging fout.

De DIGID APP is alleen voor een prima 2FA als je al een DIGID hebt! Je kunt deze APP verkrijgen van je gebruikelijke APP winkel (of kijk op https://www.digid.nl/inlogmethodes/digid-app/).

Let op! De DigiD App kan nog niet Nederlandse identiteitsdocumenten checken (paspoort/ID-kaart) die staan ingeschreven in de RNI. Dit wordt opgelost in 2de kwartaal 2021. Voor vragen neem contact op met Stichting GOED.

DigiD aanvragen

Omdat ik alle papieren had begon ik in mei 2020 met een aanvraag via de DIGD (https://digid.nl/aanvragen_buitenland). In die tijd moest je dan naar een balie om daar een activeringscode op te halen.  In Canada is dat de ambassade in Vancouver, onbegrijpelijk als je in Toronto woont!  Maar je mag ook naar Washington D.C.  In Toronto is wel een Nederlands consulaat maar om een of andere duistere reden doen ze daar niet mee met DIGID activeren.  Ze zijn trouwens meestal gesloten vanwege de Corona, hoewel ze daar al jaren achter veilig kogelvrij glas zitten.  Je zou denken dat met afspraken de afstandhouden regels makkelijk gehandhaafd zouden kunnen worden!

Ook op Schiphol en de grensgemeenten zijn balies waar je een activeringscode kan ophalen, en als ik toch geld aan reizen moet besteden dan vlieg ik liever naar Nederland wat ik toen van plan was in de hoop in september 2020 misschien weer zou kunnen reizen.  Maar wel een afspraak maken eerst, op zijn goed Nederlands, want anders kunnen ze je niet helpen.

Tijdens het aanvraagproces met de DIGID proberen ze je een validatie code te sturen via SMS, maar SMS vanuit Nederland naar Canada werkt niet.  Gelukkig is er ook een gesproken code, waarbij je wordt gebeld op je mobiel, en dat werkte wel. Maar dit proces liep in eerste instantie dood vanwege niet kunnen reizen door de Corona.

Wanneer je AOW krijgt, kun je DigiD aanvragen via de SVB

Na de zomer begon ik er weer mee, en ontdekte ik dat als je AOW hebt je een DIGID aan kan vragen via de SVB, want zij hebben nu een hoop gegevens over je, en je identiteit is eigenlijk al redelijk goed bevestigt. Kijk op https://www.svb.nl/nl/uitleg-mijnsvb/inloggen-digid-eidas/digid-aanvragen-buiten-nederland-aow

Het proces was min of meer hetzelfde, maar je hoeft niet langer naar een balie om een code op te halen. In plaats daarvan wordt die code opgestuurd per brief naar het adres dat de SVB van jou heeft.  Deze code is 45 dagen geldig.  Wat wel meteen duidelijk was is dat dit proces slecht getest voor mensen die in het buitenland wonen, want aan het eind van het proces krijg je de mededeling dat je binnen drie dagen een brief met deze activeringscode zal ontvangen.

Brief met activeringscode wil maar niet aankomen

Er kwam dus geen brief! Na veel e-mails met zowel de SVB als de DIGID-helpdesk en wat bellen van twee kanten werd er zelfs een aangetekende brief gestuurd. Ik moet zeggen dat beide helpdesks erg behulpzaam zijn.  Maar ook die aangetekende brief kwam niet aan.  Uiteindelijk na drie of vier pogingen, wel elke keer weer twee maanden wachten, kwam er ineens een brief na tien dagen!  En de DIGID-activering werkte!

Waar gaat het toch fout?

Later kwam er ook nog een tweede aangetekende brief, en een brief van een vorig aanvraag proces. De zwakke schakel schijnt de post te zijn, maar het is mij nooit duidelijk geworden wat het probleem is.  Werden de brieven echt verstuurd, zijn er porto problemen, of is het systeem gewoon vreselijk traag als je niet in Nederland woont?  De belofte van een brief binnen drie dagen werd in ieder geval nooit waargemaakt.

Tip!

Hier is een tip! Wacht altijd even af, want als je ongeduldig bent zoals ik en weer een nieuwe DIGID aanvraagt voordat de klok op nul staat dan is een eventuele activeringscode die op de valreep binnenkomt voor je vorige aanvraag en werkt dus niet meer.  Dat overkwam mij, want ik kreeg uiteindelijk een brief drie dagen voor het einde van de geldigheid van de activeringscode.

Vertraging in systemen?

Er lijken vertragingen in het systeem te zitten, want nadat ik mijn DIGID had probeerde ik ook mijn DIGID APP te activeren.  Maar dat lukte niet!  Ik heb het vermoeden dat er vertraging zit in het systeem tussen het deel dat de DIGID goedkeurt, en het andere systeem dat dat de DIGID APP activeert.  Want na een week of zes werkte het wel.  Met alle gebruikelijke stappen van gebeld worden met een code omdat SMS niet werkt.

Ik moet zeggen dat het een prima methode is om je DIGID APP te gebruiken bij het inloggen op een overheidswebsite.  Je scant de code die die website je geeft met je telefoon, je toetst je PIN in, en voilà, je bent ingelogd.

Wilt u ook een DIGID aanvragen, dan hoop ik dat mijn verhaal u helpt, en dat u wat van die omwegen die ik bewandelde kan vermijden.

Vanwege deze ervaringen besloot ik ook vrijwilliger te worden van de Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak – https://www.stichtinggoed.nl/) om te helpen om betere informatie beschikbaar te maken voor alle Nederlanders in het buitenland.

Bart Blom

Mississauga

Canada

Blijf op de hoogte van de laatste DigiD ontwikkelingen voor Nederlanders in het buitenland via Stichting GOED.