De valkuilen van emigreren

mrt 28, 2018 | Emigratie

We kennen allemaal wel de bekende emigratie lijstjes, hoe bereid je je zo goed mogelijk voor op deze grote stap in je leven. Het regelen van alle formaliteiten, opzeggingen en adres wijzigingen, belasting en sociale verzekeringen regelen, verkoop van je woning, de school voor de kinderen, de verhuizing an sich en natuurlijk wat je moet doen als je aankomt. Echter zijn er een aantal zaken waar mensen zich vaak minder goed op voorbereiden of misschien wel niet echt op kunnen voorbereiden. NIHB heeft er een aantal op een rijtje gezet.

Eigen bedrijf starten

Het probleem dat vaak ontstaat bij het starten van een buitenlandse onderneming is dat de kennis ontbreekt van het lokale ondernemingsrecht, zoals de verschillende regelgeving en de verplichtingen waarmee je te maken krijgt. Verdiep je daarom goed in de lokale wetgeving als je een bedrijf wilt starten in het buitenland. Bereid je van te voren zo goed mogelijk voor op de verschillende wetten en regels van je nieuwe thuisland. Wat zijn de belangrijkste rechtsvormen? Hoe lang duurt de registratie van een bedrijf en wat is daarvoor nodig? Welke diploma’s moeten gelegaliseerd worden en hoe hoog zijn bijvoorbeeld de belastingtarieven? Denk ook aan de wetgeving en regels omtrent het aannemen van personeel, deze verschillen aanzienelijk per land.

Een B&B runnen gaat niet altijd over rozen

Het runnen van een B & B op het platteland van Frankrijk lijkt misschien een manier om je droom in het buitenland te realiseren. Maar zal het echt het inkomen genereren wat nodig is? Het is vaak hard werken en mensen kunnen er maar  nauwelijks van rondkomen. Hoeveel maanden van het jaar bijvoorbeeld kun je daadwerkelijk gasten verwachten? Onderzoek dus goed de financiële en organisatorische haalbaarheid van je B&B-plannen, voordat je ze uitvoert.

Spreek de taal

Een van de belangrijktse onderdelen van integreren is de taal spreken. Zorg dus dat je deze zo goed mogelijk onder de knie hebt voordat je gaat emigreren. Als je de taal beheerst is het makkelijker een sociaal leven op te bouwen, werk te vinden en zaken te regelen. Je hoort vaak het argument; dat je de taal het beste leert als je er woont. Dat klopt, echter een goede grammaticale basis en redelijke woordenschat geeft je al een grote voorsprong. Waar je ook tegenaan kan lopen is een dialect of een sterk accent in bepaalde regios van een land. Zelfs als je de taal redelijk onder controle hebt, kan het begrijpen van een dialect de nodige frustraties opleveren.

Reden van emigratie

Verlaat je Nederland uit onvrede over de regels, de bureaucratie of de crminaliteit? Vertrek je omdat je zelf niet lekker in je vel zit, je relatie op de klippen is gelopen, of je hebt problemen op het werk? Als de reden van emigratie een vlucht is dan kom je vaak bedrogen uit. Het gras is niet altijd groener aan de andere kant, bedenk wel dat je jezelf en je rugzak meeneemt!

De juiste plek

Ga eerst een huis huren of verblijf tijdelijk een paar maanden op de plek waar je wilt gaan wonen, alvorens iets te kopen of er defintief neer te strijken. Je komt er pas achter waar je echt wilt wonen als je er een tijdje gewoond hebt. Misschien is boven op de berg met dat mooie uitzicht wel niet zo ideaal als je in eerste instantie voor ogen had. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels en voorschriften, wat het kopen van een huis aangaat, anders kan het avontuur wel eens in een ware nachtmerrie veranderen. Onderschat dan ook niet de waarde van deskundige en onafhankelijke hulp.

Werk 

Het gaat vaak fout in de voorbereiding. We zijn zo gretig om aan het avontuur te beginnen, dat we vergeten dat het er in een ander land heel anders aan toe gaat. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat in sommige landen veel minder precedent nodig is om iemand te kunnen ontslaan dan bijvoorbeeld in Nederland. Ook verschillen de salarissen tussen landen enorm veel. Wanneer jij gevraagd wordt door een bedrijf om naar het buitenland te gaan, zal het meestal meevallen. Hier zul je zelfs vaak een bonus krijgen, omdat ze het van je nodig hebben. Beslis jij echter zelf om te vertrekken, dan heb je al veel minder onderhandelingsruimte. Check ook eerst of diplomas en kwalificaties erkent worden, anders begin je automatisch onder aan de ladder. Je kunt vervolgens beargumenteren dat de levenskosten het verschil compenseren. Dit is echter lang niet altijd waar. Zeker niet als je gewend bent aan een bepaalde mate van luxe! In dat geval kan de balans zelfs negatief uitpakken. Het grootste struikelblok als je gaat werken in het buitenland is misschien wel de aanpassing aan een nieuwe bedrijfscultuur. De manier van werken kan per land enorm verschillen, de hiërarchische structuren zijn vaak anders en het kan allemaal wat formeler zijn dan je gewend bent. Verwacht je via collega’s wat sociale contacten op te doen, dan kun je ook nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. In sommige landen houden mensen werk en privé namelijk liever gescheiden.

Familie en vrienden

Goedkope vliegreizen en Skype hebben geholpen de wereld te verkleinen. Toch wordt de afstand van familie en vrienden het vaakst aangehaald als het moeilijkste deel van het leven in een ander land. In het begin komen mensen langs om te kijken hoe en waar je woont, maar naar mate de jaren vorderen wordt dat steeds minder, zeker als de afstand vanaf Nederland ver en duur is. Denk vooruit! Je gaat je droom achterna en je ouders zijn nog in goede gezondheid. Echter er komt een periode dat zij niet meer kunnen reizen en hun gezondheid achteruit gaat. Bereid je voor op deze periode, wellicht kun je wat geld opzij zetten zodat je iets langer en/of vaker dan normaal je ouders kunt opzoeken en/of gelijk het vliegtuig kan boeken als je dat gevreesde telefoontje op een dag krijgt.

Grenzeloos verliefd

Als je voor de liefde emigreert dan kijk je vaak door een roze bril, zet deze tijdens de voorbereiding van emigreren af. Je gaat naar een ander land waar je partner hoogstwaarschijnlijk alles al voor elkaar heeft. Een baan, een vriendenkring, familie in de buurt etc. Aan de ene kant maakt dit de stap makkelijker, aan de andere kant sta je er wel alleen voor om je eigen draai te vinden. Denk er goed over na dat de relatie ook verkeerd kan aflopen en dat je vaak (nog) geen opvangnet in de buurt hebt, zorg er daarom voor dat als de nood aan de man komt, je jezelf kan redden. En zijn er ondertussen kinderen dan ben je vaak verplicht te blijven, als je gaat scheiden. Daarnaast zijn de regels en wetgeving bij een scheiding per land anders. Het kan geen kwaad om dit toch even van te voren na te gaan, daarna mag je de roze bril weer opzetten. Met je buitenlandse partner, van buiten de EU, terug naar Nederland heeft vaak ook nog al veel voeten in de aarde. Meer hierover, zie de categorie: Buitenlandse partner.

Opmerkingen en tips

Naast het bovengenoemde nog enige constateringen en tips van de leden van onze Facebook community.
  • De ziektekostenverzekering kan in een ander land fors hoger liggen
  • Hou (voorlopig) je Nederlandse bankrekening aan, het is vaak heel moeilijk weer een NLse rekening te openen als je niet meer in Nederland woont
  • Vraag ook een DIGID aan voordat je vertrekt (hoewel de meeste mensen in NL nu DIGID hebben)
  • Als je denkt dat Nederland veel regeltjes heeft? De bureaucratie en regels in een ander land kunnen ook behoorlijk tegenvallen of misschien wel het gemis van regels.
  • Kinderopvang is niet overal vanzelfsprekend
  • Overbrug de periode tussen het beeindigen van je Nederlandse ziektenkosten verzekering (automatisch bij uitschrijving gemeente) en het weer aanvragen in je nieuwe thuisland. Anders kan je wel eens weken onverzekerd rondlopen. Je kunt een reisverzekering afsluiten of je wellicht iets later uitschrijven bij de gemeente.
  • Voor het huren of kopen van een huis moet je kunnen aantonen wat je verdient. Dat is niet makkelijk als je net bent aangekomen en nog geen bewijs van inkomsten hebt. Zelfs als er genoeg liquide middelen zijn, is dat niet altijd voldoende bewijs. Informeer van te voren wat mogelijk is.
  Het klinkt misschien allemaal wat negatief, maar dat is het natuurlijk niet als je je zo goed mogelijk voorbereid. NIHB is benieuwd naar ervaringen van andere emigranten. Waar ben je tegenaan gelopen, waar je totaal niet op voorbereid was. Wij willen graag meer informatie en de lijst uitbreiden, zodat de emigrant in spe een zo goed mogelijke kans heeft op een succesvolle emigratie.