Persbericht 6 augustus 2023

De Nederlandse Vereniging van Rio de Janeiro bestaat 100 jaar

RIO DE JANEIRO – De Nederlandse Vereniging van Rio de Janeiro viert haar 100-jarig bestaan. Daarmee is het ’s werelds oudste club voor Nederlanders in het buitenland. In 1923 werden de statuten ondertekend in de toenmalige Braziliaanse hoofdstad. Wat oorspronkelijk begon als een Nederlandse club met een christelijk karakter om, bij gebrek aan familie, de kerstdagen samen te vieren, groeide in de afgelopen decennia uit tot een actieve vereniging met ruim 250 Nederlanders en Vlamingen. De stijging van het ledenaantal kwam met name door uitgezonden werknemers en expats werkzaam in de olie en gas industrie in de deelstaat.

“Naast de onderlinge uitwisseling van informatie kenmerkt de NVR ook door tal van uiteenlopende activiteiten”, zegt bestuursvoorzitter Ernst Daniel Nijboer. “Dankzij enkele grote internationale events in de voorbije jaren hebben we hier in Rio altijd wel een reden voor een feestje. Zoals in 2014 het WK Voetbal in Brazilie en twee jaar later de Olympische Spelen. Altijd supergezellige bijeenkomsten die gepaard gaan met Nederlands bier en uiteraard de onmisbare bitterballen”.

Samenwerking

Vorig jaar zette de NVR zich nog op het internationale toneel door de eerste prijs van het Grote Nederlandse Dictee in het Buitenland in de wacht te slepen. “Als primeur voor Rio en dan gelijk winnaar worden is geen slecht resultaat’, voegt mede-bestuurder Arnold Rijpma toe. “Een leuke samenwerking tussen ons als Vereniging, het Nederlands Consulaat en de Rioranje-school die ook de jaarlijkse Sinterklaas- en Koningsdag evenementen voor hun rekening nemen. Maar zo vinden we elkaar ook voor de maandelijkse borrel, Formule 1 kijken of voor de authentieke Indische Rijsttafel die wij dit jaar in ere hebben hersteld na jaren van afwezigheid”, aldus Arnold.

Documentaire 100 jaar NVR

Als document voor de toekomst is momenteel een documentaire in de maak dat een zo compleet mogelijk beeld geeft van 100 jaar NVR. Daarvoor is diep gedoken in het goed onderhouden archief dat ook ligt opgeslagen in de Nationale Bibliotheek in Rio. Oud-bestuursleden en voormalige consul-generaals komen aan het woord over hun herinneringen en hoogtepunten. Maar ook bekende Nederlanders die een band hebben met Rio, zoals zanger Ben Cramer die in 1969 een prijs ontving voor zijn lied tijdens het Internationaal Songfestival in Rio.

“Als enthousiaste club vrijwilligers hopen wij onze activiteiten nog vele jaren voort te kunnen en tegen die tijd het stokje te kunnen doorgeven voor de volgende 100 jaar”, concludeert Ernst Daniel.

Website https://nederlandsevereniging.com.br/

Facebook: https://www.facebook.com/groups/nederlandseverenigingriodejaneiro

Instagram: https://www.instagram.com/nederlandseverenigingrio/com.br

Mail: voorzitter@nederlandseverenining.com.br

 Lijst met Nederlandse verenigingen, clubs en organisaties in het buitenland