De Europese dag van de talen
Steeds meer kinderen groeien op met meerdere talen. Het ene kind groeit vanaf de geboorte op met meerdere talen, het andere kind op latere leeftijd. Elk kind heeft een eigen verleden en een eigen ondersteuningsbehoefte.
Dankzij gezamenlijke inspanningen van verschillende organisaties is Onbegrensd taalleren samengesteld. Het gaat om thuistaal, over het Nederlands als cultuur- en onderwijstaal, over regionale en internationale talen.
Onbegrensd taalleren: samen naar taalonderwijs van de toekomst
Hoe willen we dat kinderen in 2035 een taal leren? Hoe kunnen alle leerlingen voldoende taalcompetent worden in een steeds internationalere wereld? En hoe kunnen ze leren omgaan met de talen van anderen en intercultureel communiceren? NOB, Nuffic en de Taalunie zijn hierover in gesprek gegaan met leraren, leerlingen, wetenschappers en onderwijsorganisaties. De gesprekken leverden interessante ideeën en breedgedragen uitgangspunten op voor toekomstig taalleren. Vandaag, op de Europese dag van de talen, presenteren we die ideeën en uitgangspunten met veel plezier in onze notitie Onbegrensd taalleren. Wij nodigen iedereen van harte uit om het taalonderwijs van de toekomst mee vorm te geven en er met elkaar verder aan te werken!
Kompas voor een gezamenlijke koers
Iedere organisatie kan vanuit haar eigen missie stappen zetten om samen eigentijds taalleren mogelijk te maken. De notitie Onbegrensd taalleren is het kompas voor een gezamenlijke koers. Belangrijke thema’s in die koers zijn inclusief leren (goed onderwijs voor iedereen en overal), een onbegrensde leeraanpak (niet standaard in een klaslokaal), aandacht voor het taalsysteem én het betekenisvol gebruiken van taal (taal is altijd flexibel en creatief te gebruiken) en inzetten op persoonlijke en sociale taalleerdoelen (gelijkwaardige kansen vragen om maatwerk). Benieuwd hoe je er als leraar, school, uitgever of methodeontwikkelaar concreet mee aan de slag kunt gaan?