De 3 belangrijkste tips om Nederlands te leren als volwassene

sep 26, 2021 | Buitenlandse partner, Nederlandse taal, Onderwijs en kinderen

Buitenlandse partners van Nederlanders hebben vaak de behoefte om enigszins Nederlands te spreken. Soms is dit ter voorbereiding op een verhuizing naar Nederland. Soms omdat de kinderen meertalig worden opgevoed en soms is dit om contact te kunnen hebben met de schoonfamilie. Sommige volwassenen willen zich voorbereiden op het staatsexamen Nederlands. Het leren van een nieuwe taal is als volwassene nog niet zo gemakkelijk. ‘Hallo’ – ‘Hoe gaat het’ en ‘Een kop koffie alstublieft’ heeft je buitenlandse partner misschien al onder de knie (hoewel, die ‘g’, de ‘ui’ en de ‘eu’…), maar hoe kan hij of zij de taalvaardigheden verbeteren zodat er deel kan worden genomen in een daadwerkelijk gesprek in het Nederlands? Hoe zorg je ervoor dat dit zo efficiënt mogelijk gebeurt en dat het perfect aansluit op de unieke situatie waarin hij of zij zich bevindt?

In dit artikel vind je de 3 belangrijkste tips op een rij zodat bijvoorbeeld je partner binnen de kortste keren ook een gesprekje aan kan knopen op straat.

1. Dompel je volledig onder

Een jong kind leert een taal spreken door er continu mee bezig te zijn. Ze horen de ouders, ze luisteren naar liedjes, ze kijken educatieve filmpjes enz. Ook al werken de hersenen van een volwassene net iets anders dan een baby of jong kind, de beste manier om iets nieuws te leren is nog altijd om er zoveel mogelijk mee bezig te zijn.

Hieronder 10 manieren om dat ook als volwassene te doen. Van beginner tot gevorderd:

  1. Zet Nederlandse ondertiteling aan als je een film kijkt in het Engels of je eigen taal;
  2. Ben je al in Nederland? Probeer zo snel mogelijk in de supermarkt, op het terras en in het openbaar vervoer de standaard gesprekjes in het Nederlands te voeren. Je krijgt vanzelf meer vertrouwen als je elke dag al ‘Hallo!’ ‘Dankjewel’ ‘Alstublieft’ en ‘Dag!’ (goed om de ‘g’ te oefenen) kunt zeggen;
  3. Plak post-its op alle meubels en dingen in je huis met het Nederlandse woord erop. Zet er ook de lidwoorden ‘de’ en ‘het’ bij zodat je dit er gelijk bijleert!
  4. Lees je favoriete kinderboeken en/of strips in het Nederlands;
  5. Luister trouw elke dag 1x naar het nieuws in het Nederlands. Vooral het jeugdjournaal is erg fijn voor anderstaligen;
  6. Bekijk je favoriete (Disney) film(s) in het Nederlands;
  7. Luister naar een Nederlandse radiozender of luister naar de MeesterMaxplaylist op Spotify;
  8. Begin een ‘dagboek’ in het Nederlands. Schrijf elke dag 1 zin in correct Nederlands waarin je iets over de dag vertelt. Doe dit voor jezelf of deel het direct op Facebook om eventueel al feedback te krijgen van je Nederlandstalige vrienden;
  9. Bekijk Nederlandse series, films en tv. In het begin eventueel nog met ondertiteling in je eigen taal;
  10. Eenmaal de beginselen onder knie? Las een uurtje (en later zelfs een hele dag) ‘Nederlands’ in en spreek dan alleen maar Nederlands met de rest van het gezin.

2. Vraag om hulp

De meeste Nederlanders spreken een behoorlijk goed woordje Engels en daar zijn ze trots op ook! Heel handig als je net in Nederland bent aangekomen, maar lastiger om de taal onder de knie te krijgen. Het gevaar bestaat dat zodra men hoort dat je nog aarzelend bent in het Nederlands er direct overgeschakeld wordt naar het Engels.

Probeer echter zo snel mogelijk de Nederlanders te vragen om hulp. Geef aan dat je graag Nederlands wilt leren en oefenen. Vraag of ze langzaam Nederlands met je willen spreken en of ze je willen verbeteren als je iets verkeerd zegt. Aarzel ook zeker niet om te vragen hoe je iets in het Nederlands zegt en/of uitspreek.

Wanneer je begint met online Nederlandse lessen van Meester Max, krijg je een draagtas met de tekst ‘Spreek Nederlands met mij. Neem deze tas mee wanneer je op pad gaat en zie hoe de mensen om je heen kleine gesprekjes met je gaan voeren. De meeste mensen vinden het geweldig als ze merken dat je oprecht hun moedertaal wilt leren spreken en zullen maar wat graag de rol van taalleraar op zich nemen.

3. Investeer in online lessen van een bevoegde en enthousiaste docent

Bij Meester Max – online Nederlandse les voor expats kun je zowel groepslessen als privélessen volgen. Flexibiliteit en maatwerk staan hierbij hoog in ’t vaandel. Je kunt zelf bepalen wanneer je de lessen wil inplannen en als je een keer niet kunt, is dat geen probleem. Je betaalt enkel voor de lessen die daadwerkelijk plaatsvinden en je kunt zelf aangeven wat je leerdoelen zijn. Omdat je de lessen vanuit huis kunt volgen, is het heel erg praktisch. Je bent niet onnodig geld of tijd kwijt aan het reizen.

Je kunt bij Meester Max sowieso een gratis proefles aanvragen met de docent die het best past bij je unieke situatie. Na deze proefles kunnen we goed advies aanbieden met betrekking tot de ideale leslengte en het aantal lessen dat nodig is om je persoonlijke leerdoel te behalen.

Wanneer je een strippenkaart aanschaft, krijg je een welkomstpakketje thuisgestuurd met o.a. een draagtas, een meeloper en MeesterMaxpotloden. Voor de strippenkaarten geldt, des te meer lessen je aanschaft, des te voordeliger het uurtarief!

Ben je geïnteresseerd geraakt?

Neem dan vooral een kijkje op onze website: www.meestermax.nl. Als je ‘NIHB’ noemt wanneer je een proefles aanvraagt, dan krijg je nog eens een extra verrassing als je daarna een strippenkaart aanschaft.

 

Gesponsord artikel