Buitenlandse akte(n) in een Nederlandse akte omzetten

mrt 15, 2018 | Overheid

Versoepel uw paspoort aanvraag in de toekomst

U heeft het vast al eens ervaren, de stress om een nieuw paspoort aan te vragen. Zijn alle formulieren goed ingevuld, worden de pasfoto’s goedgekeurd, heb je alle kopieën gemaakt die nodig zijn en uiteraard heb je al de officiële en gelegaliseerde akten, uitreksels en andere bewijzen bij je.

Afhankelijk van het land waar je woont, kan het opvragen van akten en het legaliseren van papieren een uitdaging zijn. Zeker als deze ook nog eens in een ander land dan je thuisland opgevraagd moeten worden. Je kinderen zijn bijvoorbeeld in een ander land geboren dan waar je nu woont of je bent getrouwd in een ander land dan Nederland.

Om deze bureaucratie in de toekomst enigzins te vereenvoudigen kun je deze akten eenmalig gratis registreren in Den Haag. Zet de buitenlandse akte om in een Nederlandse akte. U hoeft de akte dan niet meer opnieuw in het buitenland aan te vragen, maar kunt deze rechtstreeks online in de Den Haag aanvragen.

Alleen in Den Haag 
Een buitenlandse akte laten omzetten kan alleen bij de gemeente Den Haag. De akte wordt daar dan opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. U moet wel de Nederlandse identiteit hebben, of een Nederlands verblijfsdocument type III of IV.

Alleen gelegaliseerde documenten
Om uw buitenlandse akte te laten omzetten in een Nederlandse akte, moet uw document gelegaliseerd zijn. Dat betekent dat het document ondertekend en gestempeld moet zijn in het land van herkomst.

Omzetten is niet verplicht
Het is uiteraard niet verplicht om uw buitenlandse akte in Den Haag te laten omzetten in een Nederlandse akte, maar het is vooral handig voor uzelf en de aanvraag kan digitaal. U hoeft dus niet persoonlijk naar de balie.

 

MEER INFORMATIE IS TE VINDEN OP DEN HAAG.NL