Brexit Update voor Nederlanders in het VK 10 juli 2018

jul 10, 2018 | Overheid

Wat heeft zich de afgelopen dagen afgespeeld in het Britse Kabinet?

De Britse premier Theresa May heeft dinsdagochtend het kabinet voor het eerst sinds afgelopen weekend bijeengeroepen. Toen zijn twee ministers opgestapt. De voormalige Brexit-minister en ex-minister van Buitenlandse Zaken zijn het niet eens met het Brexit-voorstel dat May aan de Europese Unie wil voorleggen.

Vlak na elkaar hebben David Davis en Boris Johnson hun ontslag ingediend. Johnson heeft eerder geijverd voor het houden van een referendum over de Brexit. May heeft de vacante ministersposten maandag alweer ingevuld.

De twee vertrokken ministers vinden dat het Verenigd Koninkrijk te veel aan de EU blijft hangen in het voorstel van May dat nu op tafel ligt. Er zou volgens dit plan een vrijhandelszone moeten komen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Het vrije verkeer van personen zou wel verdwijnen.

Johnson zei na zijn ontslag dat hij denkt dat het Verenigd Koninkrijk op deze manier een kolonie van de EU wordt. Hij suggereerde dat de Conservatieven May zouden moeten laten vallen vanwege haar Brexit-plannen.

May liet echter weten dat zij niet van plan is op te stappen en heeft toegezegd zich te verzetten tegen pogingen om haar aan de kant te schuiven. Ze kreeg maandagavond na een vergadering van de top van de Conservatieve Partij brede steun voor haar plan.

De Europese Commissie liet weten dat de onderhandelingen met de Britse regering gewoon doorgaan. Er moet voor maart 2019 een plan liggen. Dan worden, volgens afspraak, de huidige banden tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk verbroken. Dit gebeurt ook als er geen akkoord over nieuwe afspraken is bereikt.

Bron: NU.nl

 

 

Brexit Update voor Nederlanders in het VK 10 juli 2018

Lees de laatste update verstuurd door Buitenlandse Zaken met de volgende punten;

Wat speelt er?
Verblijfsstatus na Brexit
Coming UP
Remigratie
Informatieavond Edinburg