Brexit en de Nederlandse Nationaliteit

apr 5, 2019 | Dubbele Nationaliteit

Brexit en Uw Nederlandse Nationaliteit

Als u enkel de Nederlandse nationaliteit heeft en geen andere aanneemt/krijgt dan is er niks aan de hand, geen paniek.

Heeft u als volwassene naast de Nederlandse nationaliteit, ook een andere nationaliteit (Engels, Frans, Zuid Afrikaans, Amerikaans, Duits, Nigeria, Vanuatu, etc) of wilt u een andere nationaliteit aannemen dan kunt u automatisch de Nederlandse nationaliteit verliezen, tenzij u tot een van de drie uitzonderingen behoort (Art 15 lid 2). Zie een link naar de wet hieronder.

Voor kinderen is de nationaliteitswetgeving veel coulanter mbt het hebben van een andere nationaliteit erbij (zie Art 16.) Maar let op, meestal enkel zolang tenminste een van de ouders Nederlander is/blijft.

BREXIT

Mocht u eenmaal een andere nationaliteit naast de Nederlandse hebben dan kunt u alsnog na een zogenaamde 10 jaren klok de Nederlandse nationaliteit automatisch kwijt raken, Art 15 lid 1c. Omdat het Verenigd Koninkrijk nu nog in Europa is, is Art 15 lid 3 van toepassing, omdat u in de EU woont. Hierdoor is de klok op pauze gezet waardoor Art 15 lid 1c niet van toepassing is. Maar na Brexit kan nog wel Art 15 lid 4 van toepassing zijn waardoor de 10 jaren klok elke keer opnieuw start op de dag van afgifte van een NL paspoort (of ID kaart, of verklaring van nationaliteit).

Nu is dan de vraag, gaat die klok tikken vanaf Brexit, of vanaf het laatste afgegeven paspoort. Dat kan verschillend geïnterpreteerd worden. Echter is het redelijk dat het begint vanaf Brexit datum, immers voldeed u daarvoor aan Art 15 lid 3 (in de EU wonen). De vraag ligt bij de overheid, zodra er er antwoord is, leest u hier een update.

Dus een Nederlandse volwassene (18 jaar+) met ook een andere nationaliteit (Engels, Frans, Zuid Afrikaans, etc) die in het Verenig koninkrijk woont zal ervoor moeten zorgen dat hij/zij na Brexit elke 10 jaar zijn/haar paspoort vernieuwd (Art 15 lid 4). Dit staat los van de in eerste instantie uitzondering om het te krijgen (Art 15 lid 2).

Er zijn zover ik weet nu twee redelijke wetsvoorstellen die hier verandering in kunnen brengen, maar ik weet niet hoe haalbaar die zijn en wanneer. Dit kan eventueel zoals gebruikelijk nog jaren duren. Wellicht door Brexit misschien iets sneller, maar nogmaals, haalbaar? Ook in Nederland is de politiek soms xenofobisch/ouderwets bezig en het principe van onze nationaliteitswetgeving stamt nog uit 1892 toen men bang was voor de Duitse immigranten en deze zo wilde weren.

De huidige wet:

https://wetten.overheid.nl/BWBR0003738/2018-08-01

Wetsvoorstellen:

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?cfg=wetsvoorsteldetails&qry=wetsvoorstel%3A35130%28R2119%29

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?cfg=wetsvoorsteldetails&qry=wetsvoorstel%3A34632%28R2080%29

Auteur: Kris von Habsburg