Brexit en de Nederlandse Nationaliteit
Brexit en Uw Nederlandse Nationaliteit
Als u enkel de Nederlandse nationaliteit heeft en geen andere aanneemt/krijgt dan is er niks aan de hand, geen paniek.
Heeft u als volwassene naast de Nederlandse nationaliteit, ook een andere nationaliteit (Engels, Frans, Zuid Afrikaans, Amerikaans, Duits, Nigeria, Vanuatu, etc) of wilt u een andere nationaliteit aannemen dan kunt u automatisch de Nederlandse nationaliteit verliezen, tenzij u tot een van de drie uitzonderingen behoort (Art 15 lid 2). Zie een link naar de wet hieronder.
Voor kinderen is de nationaliteitswetgeving veel coulanter mbt het hebben van een andere nationaliteit erbij (zie Art 16.) Maar let op, meestal enkel zolang tenminste een van de ouders Nederlander is/blijft.
BREXIT
Mocht u eenmaal een andere nationaliteit naast de Nederlandse hebben dan kunt u alsnog na een zogenaamde 10 jaren klok de Nederlandse nationaliteit automatisch kwijt raken, Art 15 lid 1c. Omdat het Verenigd Koninkrijk nu nog in Europa is, is Art 15 lid 3 van toepassing, omdat u in de EU woont. Hierdoor is de klok op pauze gezet waardoor Art 15 lid 1c niet van toepassing is. Maar na Brexit kan nog wel Art 15 lid 4 van toepassing zijn waardoor de 10 jaren klok elke keer opnieuw start op de dag van afgifte van een NL paspoort (of ID kaart, of verklaring van nationaliteit).
Nu is dan de vraag, gaat die klok tikken vanaf Brexit, of vanaf het laatste afgegeven paspoort. Dat kan verschillend geïnterpreteerd worden. Echter is het redelijk dat het begint vanaf Brexit datum, immers voldeed u daarvoor aan Art 15 lid 3 (in de EU wonen). De vraag ligt bij de overheid, zodra er er antwoord is, leest u hier een update.
Dus een Nederlandse volwassene (18 jaar+) met ook een andere nationaliteit (Engels, Frans, Zuid Afrikaans, etc) die in het Verenig koninkrijk woont zal ervoor moeten zorgen dat hij/zij na Brexit elke 10 jaar zijn/haar paspoort vernieuwd (Art 15 lid 4). Dit staat los van de in eerste instantie uitzondering om het te krijgen (Art 15 lid 2).
Er zijn zover ik weet nu twee redelijke wetsvoorstellen die hier verandering in kunnen brengen, maar ik weet niet hoe haalbaar die zijn en wanneer. Dit kan eventueel zoals gebruikelijk nog jaren duren. Wellicht door Brexit misschien iets sneller, maar nogmaals, haalbaar? Ook in Nederland is de politiek soms xenofobisch/ouderwets bezig en het principe van onze nationaliteitswetgeving stamt nog uit 1892 toen men bang was voor de Duitse immigranten en deze zo wilde weren.
De huidige wet:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0003738/2018-08-01
Wetsvoorstellen:
Auteur: Kris von Habsburg
Ik heb dubbele nationaliteit, Nederlands en Engels. Ik ben geboren in Schotland van een Nederlandse vader en Schotse moeder. Ik heb 25 jaar een Nederlands paspoort gehad maar ik heb die laten verlopen ongeveer 25 jaar geleden toen ik in Engeland ging wonen. Nu ben ik AOWer en wil ik terug naar Nederland, terug naar mijn 2 kinderen die daar wonen. Dit kan ik helaas waarschijnlijk niet doen in de toekomst met mijn britse paspoort….tenminste niet zonder een hele boel rompslomp!
Ik zou graag advies willen hebben om hoe ik een nieuwe paspoort aan moet vragen. Ik woon aan de costa blanca, Spanje.
A
Beste Carol van Bokhoven,
In dit antwoord gaan we uit van wat veronderstellingen. Het is belangrijk deze te controleren. Daarnaast doet U er goed aan om alle informatie en tips te verifiëren bij de betreffende instanties. Daarnaast, wacht hiermee niet want er zijn in de wet een aantal condities die afhankelijk zijn van termijnen en datums.
Ik begrijp dat U zowel de Nederlandse en Britse nationaliteit heeft. Dit van rechtswege via Uw ouders. U bent ook in het VK geboren. U heeft geen geldig Nederlands paspoort en U woont nu in Spanje.
Ten eerste moet U verifiëren dat U inderdaad nog beiden nationaliteiten heeft. Er was een risico dat U eerder automatisch Uw Nederlandse nationaliteit verloor. U stelt dat U ‘ongeveer’ 25 jaar geleden in Engeland ging wonen, dit is dus rond 1994. Destijds stelde de wet via Art 15c dat als U als volwassene 10 jaar in het land van Uw andere nationaliteit woonde U automatisch de Nederlandse nationaliteit verloor. Dus 1994 plus 10 is 2004 waarop U de Nederlandse nationaliteit zou hebben verloren. ECHTER, gelukkig werd op 01 April 2003 de wet Art 15c veranderd naar 15 lid 1c met extra vermelding van de EU. En gezien het VK sinds 1973 lid is van de EU was verloor U dan niet Uw Nederlandse nationaliteit. Omdat U “ongeveer” 25 jaar schrijft is dit dus belangrijk. Dit betekent dat als U voor 01 April 1993 in Engeland (VK) bent gaan wonen U nu helaas geen Nederlander meer bent.
Er vanuit gaande dat U nog steeds Nederlander bent, het volgende.
Door de dreiging van Brexit raakt U zowel Uw EEA Freedom of Movement rechten kwijt als wel de bescherming van Uw Nederlandse nationaliteit via RWN Artikel 15 lid 3. Lid 3 bepaald dat U zolang U in Nederland of Europa woont de 10 jaren klok als in Art 15 lid 1c gevolgd door automatisch verlies van Uw nationaliteit gestopt word. Zodra Brexit een feit is gaat de 10 jaren klok tikken indien U in het VK woonachtig zou zijn. U kunt dan nog gebruik maken van Art 15 lid 4, verstrekking van Uw Nederlands paspoort, ID Kaart of verklaring van nationaliteit. De datum van afgifte telt en dit moet dan binnen die 10 jaar gebeuren.
Echter, bent U (officieel?) woonachtig in Spanje. Vanwege Uw Nederlandse nationaliteit kunt U daar dus ook na Brexit verblijven volgens de EEA Freedom of Movement rechten, of eventueel volgens de nieuwe Spaanse regelingen voor Britten daar reeds woonachtig. Omdat U OFFICIEEL in Spanje woonachtig bent woont U dus nog steeds in de EU en dus is nog steeds de bescherming van Art 15 lid 3 van toepassing op U. Mocht U later naar buiten de EU verhuizen dan gaat de 10 jaren klok weer tikken.
BELANGRIJK voor U is om te kunnen bewijzen dat U als volwassene nooit langer dan 10 jaar buiten de EU heeft gewoond. Dit kunt U aantonen door bvb Uw (oude) Spaanse verblijfsvergunningen te tonen. Uw verblijf in het VK bewijzen is moeilijker want U had daar geen verblijfsvergunning nodig en omdat er geen gemeentelijke administratie word gevoerd. Dit kan eventueel bewezen worden door een afschrift van Uw NINO bijdragen, council tax, oude gas/water/licht rekeningen etc. Het is aan de Nederlandse overheid om te bepalen welke documenten zij accepteren en voldoende vinden. In principe is het goed om de hele periode te kunnen bewijzen, echter is het wettelijk voldoende om te bewijzen dat U sinds een jaar voor Uw 28ste verjaardag in het VK woonde. Immers had U vanaf Uw 18de
Ondanks dat het schijnbaar voor U nu niet noodzakelijk is, is het altijd goed om bij het hebben van ook een andere nationaliteit aan te tonen dat U nog steeds de Nederlandse nationaliteit wilt behouden. Dit kunt U dus doen door een nieuw paspoort aan te vragen. U zult dit moeten aanvragen bij de Ambassade in Spanje. U doet er goed aan contact met hun op te nemen en Uw situatie uit te leggen. Zij zullen U dan adviseren welke documenten U moet overleggen. Aangezien Uw situatie net wat anders is dan Spaanse Nederlanders doet U er goed aan geen genoegen te nemen met standaard antwoorden en webpagina’s. Wat U van de ambassade moet weten is met welke Britse documenten zij genoegen nemen. En aangezien het VK geen gemeentelijke registratie bijhoud kan dit op de Spaanse ambassade verwarring veroorzaken, en misschien doen zij er dan goed aan om hun collegae op de ambassade in London om advies te vragen.
Let ook op dat ambassades tegenwoordig afgeschermd worden via een Consulair Call Centre in den Haag/NL. Als U daar via de telefoon of email terecht komt weet dan dat deze vaak standaard advies geven. U zult dan door moeten vragen.
In het kort, zolang U officieel in de EU woont (Spanje) verliest U de Nederlandse nationaliteit niet, Art 15 lid 3.
Wel is het goed om toch een geldig paspoort te hebben. Voorkomt ook dat U later alsnog alle bewijsstukken moet overleggen.
Veel succes, neem gerust contact op voor verdere vragen, en laat ons weten wat U hiermee doet en hoe het afloopt.
Groetjes,
Kris vH
p.s.
https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formalities/registering-residence/spain/index_en.htm