AOW aanvragen vanuit Canada

dec 11, 2020 | AOW - Pensioen -Zorg

Dit is mijn kleine saga over het aanvragen van AOW vanuit Canada. Misschien maakt het u aan het lachen of misschien is mijn ervaring u van dienst. Ik kwam op mijn 28ste naar Canada en heb dus ook in Nederland gewerkt en gewoond, en we zijn ook anderhalf jaar terug geweest in 1987/88. Maar waar ik achter kwam is dat na een lange tijd weg te zijn uit mijn veranderde vaderland ik de aansluiting bij het nieuwe gedigitaliseerde overheidssysteem, en het begrip ervoor, was kwijtgeraakt.

Gelukkig ben ik door mijn werk vaak in Nederland geweest, soms wel een paar keer per jaar, dus had ik het gevoel goed contact te hebben gehouden. Bij een bezoek twee jaar terug had ik het met mijn broers en zuster over pensioenen en AOW, en de vraag kwam op “Bart, kom jij in aanmerking voor AOW.” Ik had daar nooit zo over nagedacht, want ik was te druk bezig met mijn leven hier, getrouwd, leuk werk, veel reizen, en drie dochters om op te voeden.

Plotseling gepensioneerd

Maar eind 2019 was ik plotseling gepensioneerd, op mijn bijna 67ste, met een meer zilveren dan gouden handdruk van mijn laatste werkgever. Dus ik had ineens de tijd om het AOW-vraagstuk opnieuw serieus te onderzoeken. Tien jaar eerder had ik ooit eens geprobeerd via het consulaat hier in Toronto waar ik ingeschreven sta. Helaas konden zij mij daar niet echt helpen en informatie die ik kreeg klopte niet, want zij zeiden dat ik niet in aanmerking kwam.

De laatste keer dat ik in Nederland belasting betaalde was in 1987 en daar hield ik nog een Fiscaal Nummer aan over. Mijn studiebeurs was ook afbetaald, en na een paar jaar had ik ook de laatste bankrekening opgezegd. Ik had ons ook braaf uitgeschreven bij de laatste gemeente waar wij woonden en dat was het laatste officiële contact in Nederland. Dus waar begin je als je ontdekt alle recente digitalisering in Nederland te zijn misgelopen.

Gelukkig heb ik familie in Nederland en die vertelden mij dat ik zowel een Burger Service Nummer (BSN) als een Digitale ID (DigID) nodig had. Mijn BSN zou ik in mijn paspoort kunnen vinden volgens mijn familie. En omdat in Canada je Social Insurance Number (SIN) je digitale identiteit is ging ik eerst op zoek naar hoe ik een DigID kon krijgen vanuit Canada.

Enige frustraties

U begint misschien te begrijpen dat dit een vrij frustrerend zaak werd. Je kunt veel informatie vinden via Google en de websites van de Nederlandse overheid, met name die van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Maar informatie betekent niet altijd begrijpen! Ik deed verschillende pogingen tot aanvraag van een DigID via websites maar dat wilde niet lukken. Het duurde even voor ik begreep dat je geen DIGID kan aanvragen als je geen financiële betrekkingen met Nederland meer hebt. Je moet eerst AOW krijgen, en dan pas kun je een DigID aanvragen. Maar zonder DigID kan je niet op het SVB inloggen, maar gelukkig is er email, en je kunt ook bellen, wat ik uiteindelijk ook deed (kijk op de SVB-website).

Ik moet zeggen dat de SVB erg behulpzaam is. Antwoorden op email duren een paar dagen, dus soms is bellen sneller. Waar ik uiteindelijk achter kwam op die manier is dat als je na je 16de in Nederland hebt gewoond en gewerkt je in aanmerking kan komen voor AOW. In principe wordt de hoogte van de AOW die je kan krijgen bepaald door een simpele formule, namelijk 2% voor elk jaar dat je tussen je 16de en je 66ste in Nederland hebt gewoond. Of omgekeerd, voor elk jaar dat je mist wordt er 2% afgetrokken van het maximum.

Op welke leeftijd je in aanmerking komt voor AOW kun te vinden op de website van de Belastingdienst. Ik was die grens al ruim voorbij en dreigde nu AOW waar ik recht op zou kunnen hebben mis te lopen. Het eerste wat dus je nodig hebt is een BSN wat in de praktijk meer vergelijkbaar is met het Canadese Social Insurance Number (SIN). De DigID is puur alleen om jezelf digitaal te identificeren bij het gebruik van de diverse overheidsinstellingen, van de SVB tot de belastingaangifte, en van kinderbijslag aanvragen tot aangifte doen bij de politie, en nog veel meer.

BSN

Dat je BSN in je paspoort staat klopt als je een paspoort hebt dat in Nederland is afgegeven, en je dan al een BSN hebt. Het staat dan op de voorkant of achterkant van de houder pagina. Heb je geen Nederlands paspoort, of is je je paspoort niet in Nederland afgegeven maar door een van de ambassades, dan moet je een BSN aanvragen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die dat verwerkt namens het Nederlandse Ministerie van Financiën (de Belastingdienst) begrijp ik.

Een BSN krijgen betekent ook dat je ingeschreven wordt in de Basisregistratie Personen (BRP) van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, maar dan als niet-ingezetene. Dit geeft je tevens het recht om te stemmen als je nog Nederlander bent.

Heb je eindelijk een BSN, het kan wel een maand of twee duren, dan kun je een AOW-pensioen aanvragen, wat via een omweg ook bij de SVB terecht komt. Omdat Canada een verdrag heeft met Nederland over pensioenregeling loopt dit aanvraag proces via Service Canada. Hiervoor is een uitgebreid formulier nodig dat te vinden is op de website van de Canadese overheid (formulier C-N-202). Het is al met al een hele papierwinkel die naar Service Canada gaat, 34 pagina’s lang, met veel detail vragen over waar wij gewoond hebben en hoe lang, werkverleden, met daarbij natuurlijk ook kopieën van paspoorten, trouwaktes, geboorteaktes van kinderen, etc., etc.

Het duurt even

Service Canada vertelde mij dat het verwerken van deze aanvraag wel een jaar of zo kon duren. Dit was in maart 2020. Gelukkig belde en e-mailde ik ook met de SVB, en die bleven behulpzaam! Zij vroegen ook om een kopie van de papierwinkel die naar Service Canada ging zodat zij vast met mijn aanvraag aan de gang konden gaan. Blijven bellen met Service Canada, en vriendelijk vragen of er nog iets meer gedaan kon worden, moet ook geholpen hebben want ik eind September kreeg een brief van de SVB waarin stond dat mijn AOW-aanvraag was goed gekeurd. Het is geen enorm bedrag, maar alle beetjes helpen. En op mijn bankrekening stond ineens toch een leuk bedrag, want ik kreeg het met terugwerkende kracht want ik was al meer dan een jaar pensioen gerechtigd.

Dus als u denkt dat u ook in aanmerking komt voor AOW, dan hoop ik dat mijn verhaal u helpt, en dat u wat van die omwegen die ik bewandelde kan vermijden. En ik zou u ook aanraden eerder te beginnen met een aanvraag dan ik heb gedaan!

DigiD

Nou de volgende stap, een DigID! Dat wordt misschien ook een verhaal apart, vanwege allerlei regelingen waarbij duidelijk niet erg over Nederlanders in het buitenland is nagedacht.

Vanwege deze ervaringen besloot ik ook vrijwilliger te worden van de Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak) om te helpen om betere informatie beschikbaar te maken voor alle Nederlanders in het buitenland.

Bart Blom

Mississauga

TIP

Begin ruim van te voren met de aanvraag van de AOW!

Woont u buiten Nederland? Vraag uw AOW dan 6 maanden voor u AOW-leeftijd aan.

Hoe u aanvraagt kan per land anders zijn.

 

BSN

Wilt u vanuit het buitenland een AOW-uitkering aanvragen en heeft u nog geen BSN? Dan zorgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ervoor dat u wordt ingeschreven als niet-ingezetene in de BRP en een BSN krijgt. U kunt hiervoor vanuit het buitenland contact opnemen met de SVB. U hoeft hiervoor dus niet naar Nederland te reizen.

DigiD

Vraag een DigiD aan via Mijn SVB.

Lees hier meer over op de SVB website.