Ambassades

Ambassades

Nederland heeft ongeveer 140 ambassades en tientallen consulaten en permanente vertegenwoordigingen wereldwijd. Daarnaast bestaan er nog de honoraire consulaten met beperkte bevoegdheden.Nederlandse Ambassades en consulaten vormen de bilaterale posten in het buitenland. De Nederlandse Ambassades behartigen de Nederlandse belangen in het buitenland.
Ambassades spelen ook een belangrijke rol op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, culturele zaken en contacten met de pers.De consulaten zijn ondergeschikt aan de ambassades en richten zich op meer specifieke werkzaamheden.

Bezuinigingen

Nederlanders in het buitenland zullen voor o.a. het vernieuwen van een paspoort, gebruik moeten maken van een van deze consulaten of ambassades. Door de bezuinigingen worden meer en meer Nederlandse consulaten gesloten. Dit tot grote frustratie van de Nederlanders, die daar de dupe van zijn geworden. Sommige Nederlanders moeten nu bijna 500 km of meer reizen om hun paspoort te vernieuwen. Dit is vooral voor de gepensioneerde Nederlanders en mensen met kleine kinderen, problematisch. Niet alleen kost het veel tijd, maar het gaat vaak ook gepaard met extra kosten. Door de beperkte openingstijden, meestal alleen in de ochtend, is een verplichte hotel overnachting, voor velen de enige mogelijkheid.

Via de link hieronder kunt u per land opzoeken welke ambassades en consulaten op dit moment nog open zijn.

Zoek naar Nederlandse ambassades en consulaten per land.


Consulaire bescherming voor EU-burgers in het buitenland

Wanneer u buiten de EU woont of reist, hebt u soms hulp van uw ambassade of consulaat nodig, bv. als u al uw bagage kwijtraakt of het slachtoffer wordt van een misdrijf.

Maar wat als uw land geen vertegenwoordiging heeft in het land waar u bent?

Als “niet-vertegenwoordigde EU-burger” hebt u recht op hulp van de ambassade of het consulaat van elk ander EU-land. Zij moeten u dezelfde hulp geven als de burgers van hun eigen land.

Op deze website vindt u algemene informatie over uw recht op consulaire bescherming buiten de EU. U kunt hier ook nagaan of uw land een ambassade of consulaat heeft in het land of gebied waar u bent. Is dat niet het geval, dan vindt u hier de contactgegevens van ambassades en consulaten van andere EU-landen die u kunnen helpen.

Bron: Europese commissie

Technisch probleem in ongeveer 5000 paspoorten

Paspoorten die zijn uitgegeven in de maanden april 2018 tot en met juni 2018 kunnen een technisch probleem hebben waardoor het controlemechanismen niet werkt en de elektronische gate niet opent. Hierdoor zal een grenswachter de controle moeten overnemen wat extra tijd...

Lees meer

Brexit Update voor Nederlanders in het VK 10 juli 2018

Wat heeft zich de afgelopen dagen afgespeeld in het Britse Kabinet? De Britse premier Theresa May heeft dinsdagochtend het kabinet voor het eerst sinds afgelopen weekend bijeengeroepen. Toen zijn twee ministers opgestapt. De voormalige Brexit-minister en ex-minister...

Lees meer

Laatste NIHB Tweets

Paspoort verlengen?

Internationale verhuizers

NIHB Sponsor

Zoek op onderwerp

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang nieuws, updates en tips, speciaal bestemd voor Nederlanders in het buitenland.

 

 

Uw aanmelding is geslaagd.

Share This