Ambassades

Ambassades

Nederland heeft ongeveer 140 ambassades en tientallen consulaten en permanente vertegenwoordigingen wereldwijd. Daarnaast bestaan er nog de honoraire consulaten met beperkte bevoegdheden.Nederlandse Ambassades en consulaten vormen de bilaterale posten in het buitenland. De Nederlandse Ambassades behartigen de Nederlandse belangen in het buitenland.
Ambassades spelen ook een belangrijke rol op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, culturele zaken en contacten met de pers.De consulaten zijn ondergeschikt aan de ambassades en richten zich op meer specifieke werkzaamheden.

Bezuinigingen

Nederlanders in het buitenland zullen voor o.a. het vernieuwen van een paspoort, gebruik moeten maken van een van deze consulaten of ambassades. Door de bezuinigingen worden meer en meer Nederlandse consulaten gesloten. Dit tot grote frustratie van de Nederlanders, die daar de dupe van zijn geworden. Sommige Nederlanders moeten nu bijna 500 km of meer reizen om hun paspoort te vernieuwen. Dit is vooral voor de gepensioneerde Nederlanders en mensen met kleine kinderen, problematisch. Niet alleen kost het veel tijd, maar het gaat vaak ook gepaard met extra kosten. Door de beperkte openingstijden, meestal alleen in de ochtend, is een verplichte hotel overnachting, voor velen de enige mogelijkheid.

Via de link hieronder kunt u per land opzoeken welke ambassades en consulaten op dit moment nog open zijn.

Zoek naar Nederlandse ambassades en consulaten per land.


Consulaire bescherming voor EU-burgers in het buitenland

Wanneer u buiten de EU woont of reist, hebt u soms hulp van uw ambassade of consulaat nodig, bv. als u al uw bagage kwijtraakt of het slachtoffer wordt van een misdrijf.

Maar wat als uw land geen vertegenwoordiging heeft in het land waar u bent?

Als “niet-vertegenwoordigde EU-burger” hebt u recht op hulp van de ambassade of het consulaat van elk ander EU-land. Zij moeten u dezelfde hulp geven als de burgers van hun eigen land.

Op deze website vindt u algemene informatie over uw recht op consulaire bescherming buiten de EU. U kunt hier ook nagaan of uw land een ambassade of consulaat heeft in het land of gebied waar u bent. Is dat niet het geval, dan vindt u hier de contactgegevens van ambassades en consulaten van andere EU-landen die u kunnen helpen.

Bron: Europese commissie

Nieuwsbrief – Met debat Consulaire Zaken, DUO paspoort blokkade, herkrijgen Nederlanderschap, gezinsmigranten, onbegrensd taalleren.

Nieuwsbrief – Met debat Consulaire Zaken, DUO paspoort blokkade, herkrijgen Nederlanderschap, gezinsmigranten, onbegrensd taalleren.

Debat Consulaire Zaken Debat over de dienstverlening van Nederlanders in het buitenland Met o.a. digitaliseren van meer producten, verbeteren reisadviezen, stemmen buitenland, RNI-wijzigingen, gedetineerden in het buitenland. Een aantal van de vragen die gesteld zijn...

Lees meer

Aanmelden NIHB nieuwsbrief

Klik hier voor aanmelden of scan de QR-code.
NIHB nieuwsbrief

Nederlandse boeken lezen

RSS Nieuws vanuit Nederland

RSS Schengen Visum Info

  • ETIAS: Reizen naar Europa veranderd in 2024 22/05/2023
    Vanaf 2024 is het nodig voor reizigers uit meer dan 60 landen zonder visumplicht om voor hun trip naar Europa een reistoestemming te regelen. Deze toestemming wordt verwerkt door het Europese Reisinformatie en Toestemming Systeem (ETIAS). Het bericht ETIAS: Reizen naar Europa veranderd in 2024 verscheen eerst op Schengenvisum.info.
  • Wat is een Schengen verzekering voor een visum? 18/05/2023
    Een Schengenvisum verzekering is een medische reisverzekering voor een Schengenvisum. Dit is een verplichte verzekering die voldoet aan specifieke EU-voorwaarden. Deze voorwaarden omvatten een dekking voor medische kosten van minimaal € 30.000,-, geldigheid in alle Schengenlanden, en dekking voor repatriëringskosten en spoedeisende medische kosten. Het bericht Wat is een Schengen verzekering voor een visum? verscheen […]
  • Autoriteit Persoonsgegevens wil toelichting op algoritme bij Schengenvisum aanvragen 04/05/2023
    De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat vragen stellen aan minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken over het gebruik van een algoritme dat ingezet wordt bij de beoordeling van visumaanvragen kort verblijf (Schengenvisum). Het bericht Autoriteit Persoonsgegevens wil toelichting op algoritme bij Schengenvisum aanvragen verscheen eerst op Schengenvisum.info.

Laatste NIHB Tweets

Internationale verhuizers

Zoek op onderwerp

Share This