Alternatieven voor een Nederlandse bankrekening

Het is ondertussen algemeen bekend. Wanneer je in het buitenland woont wordt het je steeds lastiger gemaakt om je bestaande bankrekening in Nederland te behouden. De reden hiervoor is dat het behouden van klanten te duur en te risicovol is geworden, vanwege de toenemende complexiteit van buitenlandse wet- en regelgeving. Vooral de Nederlanders die buiten de EU wonen zijn hierdoor getroffen. De ABN-Amro heeft al 15.000 bankrekeningen gesloten van hun klanten die buiten de EU wonen. Toch is het voor veel Nederlanders in het buitenland nog steeds handig en soms noodzakelijk om op een Nederlandse rekening geld te kunnen ontvangen of betalingen te verrichten.

Nieuwe rekening openen

Een nieuwe bankrekening in Nederland openen, als je niet meer in de BRP staat ingeschreven, is praktisch onmogelijk wanneer je buiten de EU woont. Bij banken zoals de ING, SNS en Rabobank kun je nog wel een bestaande rekening behouden en woon je binnen de EU dan zou je nog een nieuwe rekening moeten kunnen openen, mits men persoonlijk verschijnt bij de bank.

Alternatieven

Gelukkig zijn er tegenwoodig wel steeds meer alternatieven die gebruikt kunnen worden, zoals Wise, Revolut, Monese, Bunq, N26 en Openbank.

Wise

Geen hoge bank kosten meer, wanneer u uw geld wilt overmaken naar een ander land in een andere valuta. Wise (voorheen Transferwise) is ontwikkeld door de mensen die o.a. SKYPE en PayPal hebben ontwikkeld, ondersteund door Richard Branson en nog een paar andere investeerders. Met deze nieuwe dienst kunt u geld internationaal overmaken, tegen een fractie van de kosten, die banken standaard rekenen. U kunt zichzelf zo tientallen en soms zelfs honderden euros besparen. Het systeem van TransferWise is simpel en super veilig!

U krijgt ook nog korting op de lage overboekingskosten wanneer u de eerste internationale overboeking via deze link maakt.

BUNQ

Bunq is een Nederlandse, internationaal actieve internetbank die zich richt op inwoners binnen de EU. Het bedrijf verleent digitale financiële diensten, voornamelijk via de eigen mobiele App, zowel voor Android als Apple. Bunq heeft een AFM (Autoriteit Financiële Markten) vergunning en staat onder toezicht van DNB (De Nederlandse Bank).
Je kunt meerdere bankrekeningen openen met unieke IBAN’s en de Bunq App is beschikbaar in zes talen.

 

Revolut

Revolut is een bedrijf gevestigd in het Verenigd Koninkrijk dat een App en een creditcard uitgeeft. Doel van het bedrijf is om het gebruik van geld over de hele wereld simpel en transparant te maken. Dus geen verborgen kosten, zoals bij banken, en tegen de meeste gunstige wisselkoers, aldus Revolut.

Het bedrijf biedt een gratis IBAN betaalrekening, inclusief prepaid creditcard (Mastercard, Visa en Maestro).

De kosten voor geldopnames en betalingen in het buitenland met de Revolut card zijn opmerkelijk lager dan die van gewone creditcards.

Website

N26

Misschien nogal een vreemde naam N26, maar het is een Duitse online bank, opgericht in 2013, met gemakkelijk bankieren als doel. Ook via N26 betaal je mobiel. De slogan ‘N26 is The Mobile Bank’ gebruiken ze dan ook van harte voor hun marketing campagnes.

Momenteel heeft N26 kantoren in Berlijn, New York en Barcelona. In Europa heeft N26 inmiddels ruim 2,5 miljoen klanten en hebben ze de focus gelegd op flinke groei in de Verenigde Staten.

Website

Openbank

U kunt nu ook in Nederland een gratis betaalrekening openen bij de Spaanse Openbank, dochter van de eveneens Spaanse grootbank Santander. Gratis betaalrekening en betaalpas. Je betaalt wel kosten als je meer dan 5 keer per maand geld opneemt en een koersopslag van 1,5% bij pinnen in vreemde valuta. De gratis versie is vergelijkbaar met andere gratis rekeningen zoals Revolut en N26. Maar bij Openbank betaal je wel een koersopslag voor betalingen in vreemde valuta. Bij N26 en Revolut is dat niet het geval.

Website

Monese

Is een Britse online bank die ook met een App werkt. Een van de voordelen van Monese is dat je een gratis debit card (prepaid creditcard) kunt krijgen.  Je kunt bij deze bank kiezen voor een Europese rekening of een Britse rekening, de laatste is voorzien van een Britse IBAN en is in GBP. Het is een van de weinige banken waar je een rekening kunt openen zonder een geldig woonadres op te geven. Dit kan een enorm voordeel zijn voor mensen die op dit moment geen vaste verblijfplaats hebben, denk aan Digital Nomads of remigranten die nog geen vast woonadres hebben. Wel heb je een adres nodig om je bankpas te ontvangen, je kunt bijvoorbeeld het adres van een familielid opgeven.

Website

Tempo

Voor kleine en middelgrote hoeveelheden is Tempo vaak een van de meest kosteneffectieve oplossingen op de markt. Ze hebben transparante prijzen. Het feit dat ze echte wisselkoersen bieden, is ook interessant.

Tempo helpt mensen uit +35 landen om internationaal geld over te maken. Ze bieden een handige oplossing met uitbetalingen aan meer dan 100.000 locaties. Zowel bureaus als onlinediensten zijn efficiënt. Ze hebben ook partners over de hele wereld. Onder hen bieden +150 geregistreerde agenten Tempo aan in Frankrijk en Duitsland.

Tempo-overboeking is een oplossing die momenteel één doel heeft. Ze willen mensen helpen geld tussen landen naar hun familie en vrienden te sturen. Daarom richten ze zich op geldoverdrachten tussen landen. Ze hebben liever een handige service voor geldoverboekingen dan dat ze veel services hebben die niet perfect zijn. Voor geldoverboekingen zijn er meerdere betalingsopties (creditcard en betaalpas, contant geld, bankoverschrijvingen en andere) en meerdere uitbetalingsopties, waaronder contant geld.

Website

Let op de kleine lettertjes

Zoals bij veel zaken, lees goed alle voorwaarden en de ‘verborgen’ kosten alvorens u een rekening opent, zodat u de bank kiest die het beste bij u past. Ook is aan te raden de consumentenbond te raadplegen die geeft vaak een goed overzicht van de voor en nadelen. We nemen als voorbeeld Wise. Vergelijkingssites geven ook een goed inzicht van de voor en nadelen van de verschillende online banken.

Feedback en ervaringen

Gebruikt u, zijnde een Nederlander in het buitenland, één van deze bankrekeningen of misschien heeft u een andere goede aanrader? We horen graag wat uw ervaringen zijn. Dit kan via een bericht onder dit artikel.

Hieronder de 3 laatst gepubliceerde artikelen in de categorie; Financieel

Geld overschrijven met Wise

Geld overschrijven met Wise

Geld overschrijven met Wise Een Wise bankrekening, voorheen bekend als TransferWise, heeft een paar voordelen als het gaat om geld overmaken in een andere valuta. Hier zijn er een paar: Lage kosten:...

Lees meer

14 Opmerkingen

 1. Bob

  Goed helder verhaal. De moeite waard voor diegenen die het kan betreffen.
  Een paar puntjes op te merken:
  >Als ondertussen ervaren en tevreden gebruiker van TransferWise wil ik opmerken dat dit geen bank is. Het is een geldwissel en geldverzend bedrijf. De kosten zijn (meestal) relatief laag. En, ze hebben een snelle en goede klantenservice.
  >Bij Revolut spreekt u van een prepaid creditcard. Dat is een contradictie. Of het is een creditkaart (achteraf terugbetalen), of het is een debitcard (vooraf opvullen). De laatste is in Nederland minder bekend, maar is een prepaid kaart. Eerst geld erop zetten, voordat je het kunt gebruiken. Daarmee dat de kosten vaak ook lager zijn. Credit moet nu eenmaal betaald worden, terwijl debit geld oplevert voor de verstrekker.
  >Tenslotte, wat het feitelijk steeds moeilijk maakt te kiezen, zijn de verschillen in “verborgen” kosten en beperkingen. De kleine lettertjes. Zoals u al meldt dat buitenlandse valuta opnemen/betalen een koersopslag kent, of dat gratis geldopname beperkt is tot 5 keer per maand, anders kost het geld.
  Conclusie: Er zijn zeker mogelijkheden voor hen, die zich beperkt voelen door het Nederlandse gelimiteerde en beschermde bankenstelsel. Goed dit onder de aandacht te brengen.

  Antwoord
  • NIHB

   Hartelijk dank voor de reactie. We hebben de kleine lettertjes als waarschuwing toegevoegd aan het artikel.

   Antwoord
 2. Hein

  Het lijkt mij belangrijk te weten of ze een pin-pas (met NFC) leveren.

  Antwoord
 3. Antoinette

  Na 5 jaar buitenland nog steeds super blij met onze vertrouwde RABO- bankrekening ! Naast een landelijk bankrekening voor de vaste afschrijvingen als internet/tel. , autoverzekering , wegenbelasting enz.

  Antwoord
  • b

   helaas is nu ook de rabobank overstag, ik heb deze week een mail gekregen dat ik 6 maanden de tijd heb om mijn rekening op te zeggen (na 50 jaar trouw de bank gebruikt te hebben) (ik woon in de filipijnen)

   Antwoord
 4. Inge

  Ik zoek een (on line) bank waar ik als Nederlander, woonachtig buiten de EU, een rekening kan openen. Tot nu toe is het me niet gelukt.

  Antwoord
 5. Myrthe

  Beste NIHB,
  Zodra ik het artikel las, heb ik het vol enthousiasme hier op Curaçao gedeeld omdat de ABNAMRO nu met die absurde >€15 bankkosten per maand gekomen zijn.

  Echter bij Bunq; Monese; N26 én Openbank is het voor iemand op Curaçao niet mogelijk om een rekening te openen. Revolt heeft een wachtlijst van 500+ aanvragen (nog geen bevestiging gehad óf het daar wel mogelijk is).

  Kortom: mocht iemand nog andere tips hebben…ik hoor ze graag!

  Antwoord
 6. Ron

  Is allemaal wel leuk maar je hebt wel een bank nodig waar je fysiek geld kunt storten!
  Dus in een automaat, en dat kan bij alle genoemde opties niet, wel kun je van je NL bank storten naar N26 of Revolut, maar dat is nog geen oplossing. Perfect zou wezen als je met je N26 of Revolut kaart ook geld via de automaat erop kunt zetten!

  Antwoord
 7. Stephan

  De gratis N26 rekening werkt goed. Naar andere N26 rekeninghouders is een overgemaakt bedrag er direct anders duurt het 1-2 werkdagen (bij mij altijd 1 werkdag).

  Ook voor N26 geldt dat je een ontvangstadres in NL moet hebben om je pas (MasterCard) te ontvangen. Daarna is dat adres niet meer nodig. Zodra de rekening is geopend krijgt je een pas in je app (te gebruiken). Helaas wordt deze bij vele pinautomaten in Nederland niet geaccepteerd wel door Jumbo, Aldo, Lidl en Kruidvat, online aankopen en pinnen in buitenland ook geen probleem.

  Zelf heb ik de Maestro card aangevraagd en wat deze kaart betreft is er ook hetzelfde pin acceptatie probleem.

  Nul bankkosten, ATM met MasterCard geen kosten met Maestro wel.

  Jammer genoeg geen ideale maar uiterst tevreden na starters problemen met app.

  Antwoord
 8. Marleen

  Goed artikel – dank hiervoor – ik heb al mijn hele leven een rekening bij ABN AMRO naar tevredenheid, en ik woon in de UK, vanaf juli worden daar nu (zoals ook door Myrthe genoemd) kosten van 15 euro in de maand ingevoerd om deze rekening te behouden. Zijn er mensen met tips, is het de moeite om deze rekening te houden (tegen kosten van 180 euro per jaar) of is er een andere mogelijkheid om euros van de bestaande betaalrekening bij ABN over te zetten naar een andere euro rekening met lagere kosten?

  Antwoord
  • Ine

   Goed artikel! Dank! Marleen, ik woon ook in de UK en heb ook een ABNAmro rekening in nederland. My wordt per 1 juli 10.95 euro in rekening gebracht, niet 15 euro. Ik vraag me af waarom er een verschil is.

   Antwoord
  • Kevin

   Hallo Marleen, ik zit in hetzelfde schuitje, woon al enkele jaren in het VK en heb al sinds ik geloof mijn 12e een rekening bij ABN AMRO, maar denk dat ik deze ga opzeggen omdat de hoge kosten het me niet waard zijn. Ik gebruik het nog af en toe om een cadeau te kopen met iDEAL, en mijn moeder gebruikt het soms om mij terug te betalen wanneer ik iets voor haar voorschiet met mijn creditcard (heeft ze niet zelf).

   Het is nog wel eens handig om te betalen wanneer ik in Nederland ben (vooral omdat op zo weinig pleken credit of debitkaarten geaccepteerd worden), maar ik gebruik de pinpas zo weinig dat ik altijd de pincode vergeet.

   Bank in het VK bij HSBC en Barclays, maar ben erover aan het denken om een rekening bij Revolut te openen en die bij ABN Amro te sluiten. Heb jij in de tussentijd toevallig nog een ander alternatief gevonden?

   Antwoord
   • Karin

    Ja Kevin, Starling! Ik heb daar een pond en een euro rekening. Omzetten van de een in de ander via een app.

    Antwoord
 9. Cornelis jan Donker

  prima info dank je
  woon buiten europa wat is de beste online bank ?
  groet kees

  Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanmelden NIHB nieuwsbrief

Klik hier voor aanmelden of scan de QR-code.
NIHB nieuwsbrief

Gratis 15 dagen uitproberen!

Sim Only Vergelijkingstool

Verstuur een videoboodschap

Gratis verhuisoffertes

Zoek op onderwerp

Share This
oncontextmenu="return false" Impact-Site-Verification: 527145319