10 verschillen tussen Nederland en Engeland
Op het eerste gezicht verschilt Nederland en Engeland niet zo heel veel van elkaar, als Nederlandse expat, student of emigrant voel je je over het algemeen al snel thuis in de Engelse samenleving. Er zijn echter toch een aantal zaken die opvallen, ik heb er hieronder 10 uitgelicht.
Nederland
vs
Engeland
Heerlijk helder Heineken. Nu heb ik het niet over het verschil in bier maar over hoe het getapt wordt. Standaard in Nederland krijgen wij ons biertje geserveerd met 1 of 2 vingers dikke schuimkraag. Echter de Engelse willen absoluut geen schuimkraag, het bier wordt tot op de rand toe volgeschonken, je betaalt immers voor een vol glas bier! Het feit dat je 20% van je bier verliest als je terugloopt naar je tafeltje, schijnt niet uit te maken. Mocht je dan ook nog in een traditionele oude pub zijn dan verdwijnt het gemorste bier keurig netjes in de dikke vloerbedekking, opgeruimd staat netjes.
Queuing
Als het niet in je systeem zit dan blijft het je verbazen. De Engelse vormen automatisch een een rij zodra er een groepje mensen ergens op staat te wachten. Dit in tegenstelling tot de Nederlander die over het algemeen op een kluitje gaat staan bij een trein of bus deuropening en vooral niet eerst wachten tot iedereen is uitgestapt. Ieder voor zich en de rest die redt zich wel.
School uniform
Het grote verschil tussen schoolgaande kinderen is natuurlijk het school uniform. Waarom wordt het uniform nog steeds strict gehandhaafd? De voorstanders beweren dat het resulteert in betere discipline en het voorkomt klassenverschil en pesten. Als er ergens klassenverschil heerst dan is het wel in Engeland en discipline heeft niks te maken met een uniform aandoen en pesten al helemaal niet. Het verklaart ook de obsessie van pakken met stropdas dragen in de werksfeer, waar het niet altijd nodig is.
Avondje uit
Als je op een vrijdag of zaterdagavond de stad in gaat dan zie je een groot deel van de Engelse meiden met te kleine hempjes en super korte rokjes (ook in de winter!) lopen met daaronder hele hoge hakken. Het maakt niet uit of je dun of wellicht iets aan de te dikke kant bent. Naarmate de avond vordert en het alcohol percentage stijgt is het een grappig spektakel om ze wankelend door de straat te zien lopen. Een casual avondje uit in een spijkerbroek met platte schoenen is not done!
De toilet en badkamer
Vloerbedekking in de toilet en badkamer, hoe verzin je het? Uiteraard is dit iets van vroeger, maar dat neemt niet weg dat je het nog geregeld tegenkomt. En van een mixed tap hebben ze al helemaal nooit gehoord!
Fietsen
Fietsen in Engeland doe je met gevaar voor eigen leven. Er zijn maar weinig fietspaden te bekennen en als ze er zijn dan kunnen ze ineens abrupt stoppen. Dit in tegenstelling natuurlijk tot Nederland, het fiets paradijs bij uitstek.
Order at the bar
Of het nu in de pub is, een eetcafe of andere eetgelegenheid, vaak wordt je niet aan de tafel bediend ( behalve in “gewone” restaurants). In plaats daarvan kun je in de rij gaan staan om je drank en/of eten te bestellen. Dit is wel even wennen en nog trap ik er wel eens in en ga ik aan een tafeltje zitten om mij vervolgens na 10 minuten te realiseren dat ik bij de bar moet bestellen. What’s the point? Minder personeel, efficienter, snellere service? Niks van dat alles volgens mij gewoon een Engelse traditie die we niet veranderen.
Dutch directness
Of zijn we gewoon onbeschoft…. Een Nederlander zegt vaak wat hij denkt, wat niet altijd gewaardeerd of begrepen wordt. Daarentegen zijn de Engelse erg beleefd, maar weet je niet altijd wat ze nu eigenlijk bedoelen.
Openbaar vervoer
Engeland toch een van de meest welvarende Europese landen heeft nog een groot aantal oude treinen rijden en het wachten op het station waar de tijd schijnt stil te hebben gestaan, it all adds to the charm. Deze charme wordt al snel minder aantrekkelijk wanneer je je blauw betaalt aan een treinkaartje. Daarnaast vergt het nogal wat kennis om uit te vogelen welke trein of bus maatschappij nu eigenlijk van A naar B rijdt.
Boulevard, the seaside
Engeland is gezegend met een mooie kustlijn. Aangezien ik zelf erg van de kust hou heb ik al meerdere kustplaatsen bezocht. Een typische kustplaats in Engeland heeft 9 van de 10 x een (oude) Pier met vaak gok en game hallen erop, een kermis en fish and chips shops ten overvloede. Het komt over het algemeen nogal armoedig (tacky) over. Je mist de gezellige strandtenten, restaurantjes of leuke terrasjes. Wederom lijkt het of de tijd ook hier heeft stil gestaan.
Uiteraard zijn er nog veel meer verschillen op te noemen. Het mooie van de Britten (of misschien wel juist niet) is dat ze zich aan hun tradities vasthouden, ook al zijn die vaak niet meer van deze tijd. Tja, het is en blijft toch een eiland.
Antonietta Sgherzi
Bath, UK
Een consistentie in Nederlandse foto’s links and Engelse foto’s rechts niet verkeerd geweest. Verder leuk artikel
Gecorrigeerd! Thanks 🙂
haha Ik zie het, top!
Leuk artikel.
Thanks 🙂
Studeer sinds September in de UK en herken me helemaal in alle punten! Ontzettend accuraat en goed geschreven.
Ik woon al 4 jaar in Engeland maar ik vind Nederland mooier en schoner and ook modernere dan Engeland
Ik arriveerde in Harwich op 1 Juni 1964 om een jaar lang in een boekhandel te gaan werken. Ik ben wat langer gebleven en het bevalt mij nog steeds erg goed.
Best aardig artikel maar toch wel wat opmerkingen:
Na 38 jaar in de UK drink ik liever Engelse ale dan Heineken of Amstel pis. (neen ik heb de l niet vergeten!) En verliezen jullie 20% van het kostelijke vocht terwil je naar je plaats loopt. Dan ben je waarschinlijk al beschonken en dient naar huis te gaan!
Vloerbedekking in de badkamer? komt bijna niet voor. Mengkranen? komen steeds meer voor.
En wat de Britten en de Nederlanders gemeen hebben? Een voorkeur om steeds Eengels te praten!
Dat queuen deden we in Nederland vroeger ook, tot eind jaren ’90 ongeveer. Weet niet wat er sindsdien is gebeurd.
M’n eerste bezoekje was in 1968, toen 1 jaar werken in Engeland in 1974/1975. Begon steeds meer heimwee naar Engeland te krijgen, maar had een goedlopende zaak in Nederland en familie en vrienden! Toen de zaak tijdens een heftige recessie binnen 2 jaar 70% van haar omzet verloor en het einde van de neergaande trend nog niet in zicht was, ben ik in 1996 naar Engeland verhuisd en geen dag spijt gehad. Ik vind het artikel nogal negatief en zei deze week nog tegen een NL-vriend dat ik nooooooooit meer terugkwam naar NL en te zien aan mensen die er inderdaad langer wonen in het artikel ben ik niet de enige
Beste Alf,
Het artikel is natuurlijk ook geschreven met een beetje sarcasme en humor.
Ik heb zelf 7 jaar in Engeland gewoond, tevens in Canada en Frankrijk.
Mijn man is Engels en kon niet wachten weer te vertrekken. In ieder land zijn er positieve en negatieve zaken te benoemen of dingen die grappig zijn of apart of ook beter in de ogen van een emigrant. Ik stel voor, schrijf een leuk positief artikel over Engeland als tegen geluid ;).
Al af en aan in Engeland sinds 1974 en sinds 1996 definitief vind ik het artikel nogal negatief met spijkers op laag water zoeken en kan eigenlijk alleen maar positief over Engeland zijn.
Zeker de moeite waard, het meeste klopt behalve ! En daar gingen mijn haren recht van overeind staan : HET STRANDLEVEN, en die zogenaamde mooie kustlijn ! Nou in het geheel niet, dat wil zeggen als het niet regent…… hebben de kinderen vermaak aan…. vooral stenen en rotsblokken aan het strand ! Vreselijke wat je noemt stranden, kan je dat aub corrigeren