10 verschillen tussen Nederland en Engeland

apr 17, 2017 | Cultuur normen en waarden

Op het eerste gezicht verschilt Nederland en Engeland niet zo heel veel van elkaar, als Nederlandse expat, student of emigrant voel je je over het algemeen al snel thuis in de Engelse samenleving. Er zijn echter toch een aantal zaken die opvallen, ik heb er hieronder 10 uitgelicht.

Nederland

vs

Engeland

Een glas bier met 2 vingers schuimlaag

Heerlijk helder Heineken. Nu heb ik het niet over het verschil in bier maar over hoe het getapt wordt. Standaard in Nederland krijgen wij ons biertje geserveerd met 1 of 2 vingers dikke schuimkraag. Echter de Engelse willen absoluut geen schuimkraag, het bier wordt tot op de rand toe volgeschonken, je betaalt immers voor een vol glas bier! Het feit dat je 20% van je bier verliest als je terugloopt naar je tafeltje, schijnt niet uit te maken. Mocht je dan ook nog in een traditionele oude pub zijn dan verdwijnt het gemorste bier keurig netjes in de dikke vloerbedekking, opgeruimd staat netjes.

Engels glas bier

Queuing

Als het niet in je systeem zit dan blijft het je verbazen. De Engelse vormen automatisch een een rij zodra er een groepje mensen ergens op staat te wachten. Dit in tegenstelling tot de Nederlander die over het algemeen op een kluitje gaat staan bij een trein of bus deuropening en vooral niet eerst wachten tot iedereen is uitgestapt. Ieder voor zich en de rest die redt zich wel.

Wachten op de bus
School kinderen
School uniform

Het grote verschil tussen schoolgaande kinderen is natuurlijk het school uniform. Waarom wordt het uniform nog steeds strict gehandhaafd? De voorstanders beweren dat het resulteert in betere discipline en het voorkomt klassenverschil en pesten. Als er ergens klassenverschil heerst dan is het wel in Engeland en discipline heeft niks te maken met een uniform aandoen en pesten al helemaal niet. Het verklaart ook de obsessie van pakken met stropdas dragen in de werksfeer, waar het niet altijd nodig is.

School uniform
casual
Avondje uit

Als je op een vrijdag of zaterdagavond de stad in gaat dan zie je een groot deel van de Engelse meiden met te kleine hempjes en super korte rokjes (ook in de winter!) lopen met daaronder hele hoge hakken. Het maakt niet uit of je dun of wellicht iets aan de te dikke kant bent. Naarmate de avond vordert en het alcohol percentage stijgt is het een grappig spektakel om ze wankelend door de straat te zien lopen. Een casual avondje uit in een spijkerbroek met platte schoenen is not done!

Avondje stappen
WC
De toilet en badkamer

Vloemixed taprbedekking in de toilet en badkamer, hoe verzin je het? Uiteraard is dit iets van vroeger, maar dat neemt niet weg dat je het nog geregeld tegenkomt. En van een mixed tap hebben ze al helemaal nooit gehoord!

vloerbedekking in wc
fiets paden
Fietsen

Fietsen in Engeland doe je met gevaar voor eigen leven. Er zijn maar weinig fietspaden te bekennen en als ze er zijn dan kunnen ze ineens abrupt stoppen. Dit in tegenstelling natuurlijk tot Nederland, het fiets paradijs bij uitstek.

fietsen in verkeer
Bestellen
Order at the bar

Of het nu in de pub is, een eetcafe of andere eetgelegenheid, vaak wordt je niet aan de tafel bediend ( behalve in “gewone” restaurants). In plaats daarvan kun je in de rij gaan staan om je drank en/of eten te bestellen. Dit is wel even wennen en nog trap ik er wel eens in en ga ik aan een tafeltje zitten om mij vervolgens na 10 minuten te realiseren dat ik bij de bar moet bestellen. What’s the point? Minder personeel, efficienter, snellere service? Niks van dat alles volgens mij gewoon een Engelse traditie die we niet veranderen.

aan de bar bestellen
dutch directness
Dutch directness

Of zijn we gewoon onbeschoft…. Een Nederlander zegt vaak wat hij denkt, wat niet altijd gewaardeerd of begrepen wordt. Daarentegen zijn de Engelse erg beleefd, maar weet je niet altijd wat ze nu eigenlijk bedoelen.

Engelse politeness
nederlandse trein
Openbaar vervoer

Engeland toch een van de meest welvarende Europese landen heeft nog een groot aantal oude treinen rijden en het wachten op het station waar de tijd schijnt stil te hebben gestaan, it all adds to the charm. Deze charme wordt al snel minder aantrekkelijk wanneer je je blauw betaalt aan een treinkaartje. Daarnaast vergt het nogal wat kennis om uit te vogelen welke trein of bus maatschappij nu eigenlijk van A naar B rijdt.

openbaar vervoer engeland
strand tent
Boulevard, the seaside

Engeland is gezegend met een mooie kustlijn. Aangezien ik zelf erg van de kust hou heb ik al meerdere kustplaatsen bezocht. Een typische kustplaats in Engeland heeft 9 van de 10 x een (oude) Pier met vaak gok en game hallen erop, een kermis en fish and chips shops ten overvloede. Het komt over het algemeen nogal armoedig (tacky) over. Je mist de gezellige strandtenten, restaurantjes of leuke terrasjes. Wederom lijkt het of de tijd ook hier heeft stil gestaan.

pier engeland

Uiteraard zijn er nog veel meer verschillen op te noemen. Het mooie van de Britten (of misschien wel juist niet) is dat ze zich aan hun tradities vasthouden, ook al zijn die vaak niet meer van deze tijd. Tja, het is en blijft toch een eiland.

Antonietta Sgherzi

Bath, UK